Wykonanie
Pyszne mega kruche rurki na zdrowej
mące orkiszowej pełnoziarnistej i kremowym
serku Arla Apetina przygotujecie błyskawicznie. Ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce.Wystarczy, że szybko połączycie schłodzone składniki ciasta i od razu możecie formować rurki. Im cieniej uda się Wam rozwałkować ciasto, tym rurki będą bardziej chrupiące i szybciej się upieką. Farsz jest banalny w przygotowaniu, ale zapewniam- smakowity. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i gotowe. Polecam ten szybki przepis do przygotowania w 30 minut. Wytrawne rurki idealnie sprawdzą się w pracy na lunch, jako drugie śniadanie, przekąska, przystawka czy jedno z dań serwowanych w trakcie imprezy pod chmurką. :)Składniki na ciasto (11 rurek):1 szklanka
mąki orkiszowej pełnoziarnistej80 g zimnego
masłaszczypta
cukru1/2 łyżeczki
soli125 g Arla Apetina kremowy naturalny - schłodzonyodrobina roztopionego
masła do smarowania foremek na rurki
Mąkę łączymy z
solą i
cukrem. Dodajemy
serek i zimne
masło i zarabiamy gładkie ciasto.Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 25 cm. Foremki na rurki smarujemy roztopionym
masłem. Na tak przygotowane foremki nawijamy pasek ciasta, tak by nachodził na siebie. Pieczemy ok. 15-20 minut, temp. 220 stopni. Jeszcze gorące zdejmujemy z foremek. Faszerujemy kremem.Farsz przygotujemy błyskawicznie w trakcie pieczenia rurek.Farsz:· Arla Apetina Snack z
oliwkami i
czosnkiem - 2 opakowania (200g)· garść czarnych
oliwek· Arla Apetina
serek kremowy naturalny 125 g· listki świeżej
bazyliiŁączymy ze sobą 1,5 opakowania Arla Apetina Snack z
oliwkami i
czosnkiem z lekko posiekanymi
czarnymi oliwkami. Dodajemy
serek kremowy naturalny i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Rurki wypełniamy szczelnie farszem . Układamy na półmisku udekorowanym listkami
bazylii. Pozostałość
serka Arla Apetina Snack - a więc resztę kostek
fety,
zielone oliwki i
czosnek natykamy na wykałaczki i układamy
między rurkami . Smacznego!