ßßß Cookit - przepis na Wytrawne kruche rurki pełnoziarniste serowo nadziane

Wytrawne kruche rurki pełnoziarniste serowo nadziane

nazwa

Wykonanie

Pyszne mega kruche rurki na zdrowej mące orkiszowej pełnoziarnistej i kremowym serku Arla Apetina przygotujecie błyskawicznie. Ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce.Wystarczy, że szybko połączycie schłodzone składniki ciasta i od razu możecie formować rurki. Im cieniej uda się Wam rozwałkować ciasto, tym rurki będą bardziej chrupiące i szybciej się upieką. Farsz jest banalny w przygotowaniu, ale zapewniam- smakowity. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i gotowe. Polecam ten szybki przepis do przygotowania w 30 minut. Wytrawne rurki idealnie sprawdzą się w pracy na lunch, jako drugie śniadanie, przekąska, przystawka czy jedno z dań serwowanych w trakcie imprezy pod chmurką. :)
Składniki na ciasto (11 rurek):
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
80 g zimnego masła
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli
125 g Arla Apetina kremowy naturalny - schłodzony
odrobina roztopionego masła do smarowania foremek na rurki
Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy serek i zimne masło i zarabiamy gładkie ciasto.
Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 25 cm. Foremki na rurki smarujemy roztopionym masłem. Na tak przygotowane foremki nawijamy pasek ciasta, tak by nachodził na siebie. Pieczemy ok. 15-20 minut, temp. 220 stopni. Jeszcze gorące zdejmujemy z foremek. Faszerujemy kremem.
Farsz przygotujemy błyskawicznie w trakcie pieczenia rurek.
Farsz:
· Arla Apetina Snack z oliwkami i czosnkiem - 2 opakowania (200g)
· garść czarnych oliwek
· Arla Apetina serek kremowy naturalny 125 g
· listki świeżej bazylii
Łączymy ze sobą 1,5 opakowania Arla Apetina Snack z oliwkami i czosnkiem z lekko posiekanymi czarnymi oliwkami. Dodajemy serek kremowy naturalny i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Rurki wypełniamy szczelnie farszem . Układamy na półmisku udekorowanym listkami bazylii. Pozostałość serka Arla Apetina Snack - a więc resztę kostek fety, zielone oliwki i czosnek natykamy na wykałaczki i układamy między rurkami . Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/06/wytrawne-kruche-rurki-penoziarniste.html