Wykonanie
Kiedy wychodzę do pracy, zawsze lubię zabrać ze sobą coś pysznego, żeby w chwili przerwy popróbować nowe smaki i dobrze się zrelaksować, nabierając sił na kolejne kilka godzin. To taka moja chwila tylko dla mnie :). Bardzo często do pracy zabieram nowo przetestowane przepisy lub dania które tworzę na poczekaniu, w przypływie chwili. Te pyszne
serowe kuleczki z ciasta kruchego, wypełnione ciągnącą się
mozarellą, zabrałam właśnie do pracy. I żałowałam, że wzięłam tylko kilka. Są pyszne! Idealne jako przekąska w środku dnia. Łatwe do wykonania, szybkie w przygotowaniu i znikają w ciągu kilku chwil. Przepis wart wypróbowania :D.Przepis pochodzi z tej anglojęzycznej strony.Przepis na 18 kulek.Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki sproszkowanego
czosnku1/4 łyżeczki
soli2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia70 g zimnego
masła3/4 szklanki zimnej
maślankiWypełnienie:140 g
mozarelli, pokrojonej na 18 częściWykończenie:30 g
masła1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka posiekanej
pietruszki1 ząbek
czosnkuPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.Składniki suche na ciasto wymieszać w misce, dodać pokrojone w kostkę zimne
masło i posiekać, aż do otrzymania kawałków wielkości
kaszy (można to zrobić bezpośrednio na stolnicy). Dodać
maślankę i wymieszać. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść do otrzymania jednolitej kuli. Schładzać przez 10 minut.Rozwałkować ciasto (można podsypać
mąką) na grubość kilku milimetrów na w miarę równomierny prostokąt i podzielić na 18 równych kwadratów.Na środek każdego kwadratu nakładać kostkę
sera i sklejać boki w jednym miejscu, zawijając je na spód. Kulki odkładać łączeniem na blaszce. Piec przez 15-18 minut bez termoobiegu (góra, dół) aż do zarumienienia kulek.W międzyczasie przygotować smarowidło.
Masło przełożyć do rondla. Dodać
czosnek,
sól,
pietruszkę. Podgrzewać przez kilka minut (ja podgrzałam całość w pojemniku w mikrofali przez 2 minuty - uwaga,
masło się pieni i trzeba je mieszać).Gorące
serowe kulki smarować roztopionym
masłem z
czosnkiem i
pietruszką. Najlepiej jeść na ciepło.