ßßß Cookit - przepis na Kulki czosnkowo-serowe

Kulki czosnkowo-serowe

nazwa

Wykonanie

Kiedy wychodzę do pracy, zawsze lubię zabrać ze sobą coś pysznego, żeby w chwili przerwy popróbować nowe smaki i dobrze się zrelaksować, nabierając sił na kolejne kilka godzin. To taka moja chwila tylko dla mnie :). Bardzo często do pracy zabieram nowo przetestowane przepisy lub dania które tworzę na poczekaniu, w przypływie chwili. Te pyszne serowe kuleczki z ciasta kruchego, wypełnione ciągnącą się mozarellą, zabrałam właśnie do pracy. I żałowałam, że wzięłam tylko kilka. Są pyszne! Idealne jako przekąska w środku dnia. Łatwe do wykonania, szybkie w przygotowaniu i znikają w ciągu kilku chwil. Przepis wart wypróbowania :D.
Przepis pochodzi z tej anglojęzycznej strony.
Przepis na 18 kulek.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/4 łyżeczki soli
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g zimnego masła
3/4 szklanki zimnej maślanki
Wypełnienie:
140 g mozarelli, pokrojonej na 18 części
Wykończenie:
30 g masła
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Składniki suche na ciasto wymieszać w misce, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać, aż do otrzymania kawałków wielkości kaszy (można to zrobić bezpośrednio na stolnicy). Dodać maślankę i wymieszać. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść do otrzymania jednolitej kuli. Schładzać przez 10 minut.
Rozwałkować ciasto (można podsypać mąką) na grubość kilku milimetrów na w miarę równomierny prostokąt i podzielić na 18 równych kwadratów.
Na środek każdego kwadratu nakładać kostkę sera i sklejać boki w jednym miejscu, zawijając je na spód. Kulki odkładać łączeniem na blaszce. Piec przez 15-18 minut bez termoobiegu (góra, dół) aż do zarumienienia kulek.
W międzyczasie przygotować smarowidło. Masło przełożyć do rondla. Dodać czosnek, sól, pietruszkę. Podgrzewać przez kilka minut (ja podgrzałam całość w pojemniku w mikrofali przez 2 minuty - uwaga, masło się pieni i trzeba je mieszać).
Gorące serowe kulki smarować roztopionym masłem z czosnkiem i pietruszką. Najlepiej jeść na ciepło.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?blog&nid=168