ßßß Cookit - przepis na Lekki torcik truskawkowo- kokosowy- bez pieczenia

Lekki torcik truskawkowo- kokosowy- bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na deser idealny w upalne dni- torcik na zimno, bez pieczenia. Przygotowany w wersji dla alergików- na mleku ryżowym, mleczku kokosowym i dużej ilości pysznych truskawek. Polecam!
Spód:
· 4 wafle ryżowe
· 150 g orzeszków ziemnych
· 2 łyżki puree daktylowego
Orzeszki blendujemy z puree daktylowym. Składników nie musimy zblendować na gładką masę- wręcz przeciwnie, lepiej jeśli pozostaną większe kawałki orzeszków. Dodajemy pokruszone wafle i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy na dno tortownicy o średnicy 17-18 cm. Całość dociskamy łyżką i wygładzamy.
Mleczna galaretka:
· 1 szklanka mleka ryżowego z migdałami bio
· 400 ml mleczka kokosowego
· 3 łyżki ksylitolu/ lub jeśli wolicie cukru waniliowego
· 2 łyżki żelatyny
· łyżka ekstraktu waniliowego
Zimnym mlekiem zalewamy żelatynę- dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby żelatyna ładnie napęczniała. Całość lekko podgrzewamy, żeby żelatyna się rozpuściła. Rozpuszczoną żelatynę z mlekiem dodajemy do mleczka kokosowego, dodajemy ksylitol/ cukier i dokładnie mieszamy. Następnie masę przelewamy przez gęste sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Dodajemy ekstrakt waniliowy.
Warstwa truskawkowa:
· 0,5 kg truskawek
· 2 łyżki żelatyny + ok. pół szklanki wody
· 3 łyżki ksylitolu/ cukru waniliowego
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy z ksylitolem , dodajemy tężejącą żelatynę, dobrze mieszamy. Dodajemy połowę masy mlecznej.
Masę truskawkową przelewamy na spód i wstawiamy do lodówki, żeby stężała. Kiedy masa stężeje, wylewamy pozostałą masę mleczną i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego!
Deser możemy zaserwować w wersji mini. Możemy również obie masy ze sobą połączyć i przygotować babeczki jednokolorowe.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/06/lekki-torcik-truskawkowo-kokosowy-bez.html