Wykonanie
Przyszła
pora na moje ukochane
truskawki. Teraz jest na nie sezon i trzeba z tego skorzystać. Stwierdziłam, że znowu popróbuję z kuleczkami z tapioki. Tym razem użyłam małych kuleczek.
Budyń wyszedł pyszny. Jest to ciekawy pomysł na jakąś imprezę. Całość można przełożyć do mniejszych kubeczków i położyć na
stole. Ciekawie wygląda i pysznie smakuje. Poniższa porcja starcza na 4 duże porcje deseru.
2,5 szklanki
wodymleko kokosowe 400ml1 szklanka tapioki (małe kulki)
truskawki 250g2 łyżki siekanych
migdałów1 łyżka
ksylitoluekstrakt
waniliowyTapiokę przesypujemy do miseczki i zalewamy
wodą. Przykrywamy sreberkiem i wkładamy na noc do lodówki by namiękła.
Po nocy przekładamy tapiokę (razem z pozostałością
wody) do większego garnuszka. Dodajemy
mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Mieszankę kładziemy na gaz i na małym ogniu dosyć często mieszając (tapioka lubi się przyklejać) czekamy aż substancja się zagotuje. Dodajemy
ksylitol i ekstrakt
waniliowy i dokładnie mieszamy. Gdy kuleczki tapioki zrobią się przezroczyste zdejmujemy z ognia i pod przykryciem trzymamy jeszcze 15 minut.Po 15 minutach zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż
budyń przestygnie. W międzyczasie kroimy
truskawki i przygotowujemy miseczki.Ja część
truskawek położyłam na dnie kieliszków. Następnie delikatnie położyłam
budyń. Na koniec dołożyłam resztę
truskawek i posypałam z wierzchu posiekanymi
migdałami. Deser włożyłam na kilka godzin do lodówki. Na zdjęciach widać połowę porcji.Podajemy schłodzone.