ßßß Cookit - przepis na Galaretka z agarem

Galaretka z agarem

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawkowy w pełni, więc i galaretka truskawkowa musi być <3
Składniki na 3 porcje:
Szklanka wody
400 g truskawek
4 łyki ksylitolu
2 łyżeczki agaru
mleko kokosowe
Wykonanie:
Mleko kokosowe chłodzimy w lodówce przez ok. 2h. Truskawki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżki ksylitolu i gotujemy chwilę, aż truskawki zmiękną. Garnek zdejmujemy na moment z ognia i przy pomocy blendera miksujemy powstały kompot. Następnie jeszcze chwilę gotujemy i powoli, dokładnie mieszając dodajemy agar. Rozlewamy zawartość garnka do 3 naczyń i zostawiamy do stężenia.
2 łyżki ksylitolu wsypujemy do młynka do kawy i mielimy na "cukier puder". Mleko kokosowe wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy jedynie jego twardą część i przekładamy do naczynia. Dodajemy zmielony ksylitol i mikserem ubijamy. Gotową śmietankę nakładamy na naszą truskawkową galaretkę i gotowe!
Smacznego!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2014/06/galaretka-z-agarem.html