ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe babeczki jaglano-kokosowe - pysznie nadziane

Drożdżowe babeczki jaglano-kokosowe - pysznie nadziane

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na bezglutenowe, bezcukrowe, przepyszne drożdżowe babeczki jaglano-kokosowe z orzechowym i czekoladowym nadzieniem. Idealne na majowe pikniki czy imprezy pod chmurką :) .
Składniki na ciasto drożdżowe (18 babeczek):
300 g mąki jaglanej
200 g mąki ziemniaczanej
14 g suchych drożdży
3/4 szklanki mleka ryżowego z migdałami BIO
1 szklanka wiórków kokosowych
4 żółtka
czubata szklanka puree z daktyli
1/2 szklanki oleju kokosowego- roztopionego
szczypta soli
Orzechowy farsz:
· ok. 200 g orzechów włoskich
· 4 łyżki ksylitolu
· ok. 8 łyżek mleka ryżowego
Kruszonka:
1/4 szklanki oleju kokosowego - roztopionego i przestudzonego
1 szklanka mąki jaglanej
1/4 szklanki puree daktylowego
1/2 szklanka wiórków kokosowych
Orzechowy farsz : wszystkie składniki dokładnie blendujemy.
Ciasto drożdżowe:
Mąki łączymy z drożdżami i solą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto- będzie miało dość luźną konsystencję i tak właśnie być powinno. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.. Foremki do muffinek wykładamy papierowymi wkładkami.
Kruszonka: wszystkie składniki łączymy ze sobą do uzyskania kruszonki. Kruszonkę schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na ok. 18 części. Z każdej turlamy niedużą kulkę i spłaszczamy jak na pączki, na środek układamy kulkę z masy orzechowej - wielkości małego orzecha włoskiego. Część babeczek możemy nafaszerować czekoladowym kremem cieciorkowym . Z każdego nafaszerowanego placuszka formujemy kulki, które umieszczamy w foremkach na babeczki. Każdą muffinkę posypujemy kruszonką. Babeczki pieczemy ok. 25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/05/drozdzowe-babeczki-jaglano-kokosowe.html