ßßß Cookit - przepis na CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ

CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ

nazwa

Wykonanie

Tak się jakoś złożyło, że odeszłam ostatnio troszkę od tradycji, tzn. zawsze, gdy robiliśmy pączki z końcówki ciasta wykrawaliśmy chruściki, które moja rodzinka uwielbia, a ostatnio bywały same pączki.
By tradycji stało się zadość, choć na koniec karnawału, szybciutko zarobiłam ciasto i w oka mgnieniu powstały pyszne, pulchniutkie faworki, bez grama zwykłego cukru, na samym ksylitolu. Ten eksperyment chodził mi cały czas po głowie, bo skoro bułki i chleby super wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym na słodko, potrzebny był mi tylko przepis, w którym nie ma zbyt dużo drożdży w stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo nie wyrastają tak jak powinny. Przeanalizowałam zamieszczone u mnie przepisy i otóż jest, przepis na pączki pychotki. Pączki z niego były cudownie delikatne, chruściki też takie wyszły, mimo, że robione w błyskawicznym tempie (już bez napuszania, z braku czasu).
Robiłam z połowy przepisu na pączki. Porcja na jeden podwieczorek dla mojej żarłocznej Rodzinki. ;-)
Wyrabianie, wyrastanie, smażenie i jedzenie łącznie - zajęły troszkę ponad 2 godziny. Expresowe faworki. Można je oczywiście posypać mielonym ksylitolem, wówczas będą zupełnie bez cukru, u mnie niestety, to nie przejdzie... Pochłaniali jeszcze ciepłe, ze spływającym lukrem z cukru trzcinowego. Polecam gorąco ;-)
Składniki:
- 550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 50g ksylitolu
- 95ml roztopionego oleju kokosowego lub oliwy
- 35g drożdży
- 1 łyżka spirytusu
- 250ml ciepłego mleka
- szczypta soli
+ olej kokosowy do smażenia ( lub inny tłuszcz).
Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i trochę mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrastania.
W misie miksera ubić jajko i żółtka z ksylitolem i szczyptą soli.
Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, roztopiony olej bezzapachowy lub oliwę, mąkę i 1 łyżkę spirytusu. Wszystko razem dokładnie wyrobić.
Odstawić pod przykryciem , w ciepłe miejsce na ok.1h do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypany lekko mąką blat, lekko rozpłaszczyć dłońmi i wycinać z ciasta paski, które następnie pokroić na mniejsze kawałki, przez środek zrobić nacięcie i przewinąć przez nie ciasto. Moje ciasto było bardzo delikatne ale nic się nie kleiło, gdyby się kleiło, to mąki podsypać troszkę więcej.
Odstawić na chwilę do wyrastania.
W garnku rozgrzać oliwę lub olej kokosowy , do temp. ok.180*C i smażyć przygotowane chruściki do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Smażą się błyskawicznie.
Odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe najlepiej polukrować, lub odczekać i chłodniejsze posypać mielonym ksylitolem.
Niestety nie wiem ile ich powstało, bo zbyt szybko znikały...
Smacznego ;-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/03/chrusciki-faworki-drozdzowe-bez-cukru.html