Wykonanie
Knedle zazwyczaj kojarzą nam się z masą przygotowaną na bazie ugotowanych
ziemniaków i
mąki, ewentualnie z dodatkiem
białego sera. Dziś zupełnie coś innego. Knedle na bazie
jabłek - pysznych, słodkich, soczystych- naszych
polskich ;) . Knedle
jabłkowe swoje korzenie mają w kuchni austriackiej- tradycyjnie przygotowywane są z dodatkiem mielonych
orzechów laskowych, dużej ilości
jajek i
białego chleba. W moim wydaniu, ze względu na upodobania moich domowników, będą to mielone
migdały i
chałka. Sięgnęłam też po nieco mniejszą ilość
jajek. Dodatki do tego knedlowego ciasta mogą być dowolne- ja wybrałam
skórkę cytrynową, ale jednym z bardziej oczywistych będzie
cynamon. Knedle nie powinny być za duże, gdyż wówczas podczas smażenia nie zdążą się przepiec. Jako panierki użyłam
bułki tartej, ale równie dobrze sprawdzą się chociażby mielone
migdały. Do smażenia wybrałam
masło klarowane, jeśli takiego nie macie do zwykłego
masła dodajcie odrobinę
oleju rzepakowego. Doskonałym dodatkiem do takich
jabłkowych specjałów będzie
bita śmietana, kwaśna
śmietana, gałka
lodów czy w wersji bardziej dietetycznej (i tą też wybrałam) -
jogurt naturalny w towarzystwie
malinowego miodu. Po prostu pycha! Szczerze polecam!Składniki:· 600 g
jabłek pokrojonych w kostkę (waga
jabłek już po pokrojeniu w drobną kostkę, bez skórki)· 100 g
masła· 6
jajek· 200 g grubo mielonych
migdałów· 100 g domowego
cukru waniliowego· 40 g
mąki pszennej· 2 łyżki
mąki ziemniaczanej· 230 g pokruszonej
chałki·
skórka z cytryny·
masło klarowane do smażenia· 400 g
jogurtu naturalnego gęstego· 2 łyżki
miodu malinowego·
bułka tarta do panierowania
Jabłka dusimy na
maśle z
cukrem. Do lekko przestudzonej masy dodajemy
żółtka, uważając, aby nie zrobiła się nam jajecznica. Dodajemy mielone
migdały i
skórkę z cytryny. Dodajemy
chałkę oraz
mąkę i dokładnie wyrabiamy.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli i dodajemy do
jabłek. Delikatnie wyrabiamy. Formujemy knedle i panierujemy w
bułce tartej. Obsmażamy na patelni na rozgrzanym
maśle. Podajemy z zimnym
jogurtem wymieszanym z
miodem malinowym. Smacznego!