Wykonanie
Słońce za oknem niesamowicie motywuje, dlatego mam dla Was ciekawą propozycję na bardzo proste i smaczne ciasto. Kiedy czytałam ten przepis, wydawało mi się pracochłonne, ale samo robienie jest bardzo przyjemne i szybkie. Późniejszy efekt niesamowicie zaskakuje. Ciasto wygląda ciekawie, inaczej. Zachęcam Was do zrobienia - w tak
słoneczny dzień będzie smakowało wybornie :)Przepis znaleziony na stronie .
Składniki - standardowa forma na babkę:- 6
jajek,- szczypta
soli,- 200 g
cukru,- 170 g przesianej
mąki pszennej,- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 1 łyżeczka
skórki cytrynowej,- 4 małe
jabłka (lub więcej, jeśli się zmnieszczą),-
dżem wiśniowy,-
płatki migdałowe (lub całe
migdały),-
sok z cytryny,- dodatkowo:
masło i
bułka tarta.Najpierw przygotowujemy
jabłka: obieramy, myjemy, wydrążamy środki. Mocno skrapiamy
sokiem z cytryny. Do środka wkładamy
dżem (ile się zmieści) i posypujemy posiekanymi
migdałami. Wstawiamy do lodówki (na czas przygotowania ciasta). Jeśli macie obawy, że
dżem wypłynie od
spodu, można zrobić zatyczkę z kawałka
jabłka.Oddzielamy
białka od
żółtek.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
skórką cytrynową. Po chwili dodajemy przesiane
mąki i
proszek do pieczenia. Gotową masę mieszamy z ubitymi na sztywno
białkami z dodatkiem
soli (należy to zrobić w drugiej misce). Formę smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą. Wlewamy 1/3 ciasta, układamy
jabłka (dookoła, ile wejdzie). Zalewamy pozostałym
ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 40-50 minut). Po ostygnięciu można posypać
cukrem pudrem. Smacznego!