ßßß Cookit - przepis na Ciasto z całymi jabłkami

Ciasto z całymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

Słońce za oknem niesamowicie motywuje, dlatego mam dla Was ciekawą propozycję na bardzo proste i smaczne ciasto. Kiedy czytałam ten przepis, wydawało mi się pracochłonne, ale samo robienie jest bardzo przyjemne i szybkie. Późniejszy efekt niesamowicie zaskakuje. Ciasto wygląda ciekawie, inaczej. Zachęcam Was do zrobienia - w tak słoneczny dzień będzie smakowało wybornie :)
Przepis znaleziony na stronie .
Składniki - standardowa forma na babkę:
- 6 jajek,
- szczypta soli,
- 200 g cukru,
- 170 g przesianej mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej,
- 4 małe jabłka (lub więcej, jeśli się zmnieszczą),
- dżem wiśniowy,
- płatki migdałowe (lub całe migdały),
- sok z cytryny,
- dodatkowo: masło i bułka tarta.
Najpierw przygotowujemy jabłka: obieramy, myjemy, wydrążamy środki. Mocno skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka wkładamy dżem (ile się zmieści) i posypujemy posiekanymi migdałami. Wstawiamy do lodówki (na czas przygotowania ciasta). Jeśli macie obawy, że dżem wypłynie od spodu, można zrobić zatyczkę z kawałka jabłka.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i skórką cytrynową. Po chwili dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Gotową masę mieszamy z ubitymi na sztywno białkami z dodatkiem soli (należy to zrobić w drugiej misce). Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/3 ciasta, układamy jabłka (dookoła, ile wejdzie). Zalewamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 40-50 minut). Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/03/ciasto-z-caymi-jabkami.html