ßßß Cookit - przepis na Wytrawne gofry kalafiorowe z dodatkami - pełne regionalnych smaków

Wytrawne gofry kalafiorowe z dodatkami - pełne regionalnych smaków

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na kalafiorowe gofry z musem owocowo-pomidorowym na bazie truskawek kaszubskich i jabłek grójeckich serwowane z ulubionymi serami. Idealnie sprawdzą się jako przystawka czy weekendowe śniadanie. Lekko chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku doskonale harmonizują się z wykwintnym wytrawnym musem i serem. Zapraszam :) .
Przepis bierze udział w konkursie "Blog ze znakiem smaku".
Wytrawne gofry kalafiorowe z dodatkami - pełne regionalnych smaków
Składniki na kalafiorowe gofry :
· 2 jajka
· 2 szklanki zmiksowanego surowego kalafiora
· 1,5 szklanki mąki pszennej
· 3/4 łyżeczki soli
· łyżka miodu spadziowego
· 0,5 szklanki oleju rzepakowego
· 1szklanka mleka
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 6-8 suszonych pomidorów z oleju
Wytrawny mus:
· 300 g truskawek
· 1 jabłko ze skórką
· 6 suszonych pomidorów z oleju
· łyżka miodu spadziowego
· łyżka octu balsamicznego
· łyżeczka świeżo startego imbiru
· pół łyżeczki soli
· pieprz do smaku
- listki bazylii do dekoracji
· ser podania na gofrach
Zaczynamy od przygotowania gofrów. Łączymy suche składniki- kalafior, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. W oddzielnej misce łączymy jajka, mleko, miód oraz olej. W malakserze blendujemy suszone pomidory. Dodajemy składniki suche. Stopniowo przelewamy składniki mokre cały czas pulsacyjnie blendując.
Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry.
W między czasie przygotowujemy wytrawny mus. Blendujemy pozbawione szypułek truskawki, jabłko ze skórką oraz suszone pomidory. Doprawiamy miodem, octem, imbirem, solą i pieprzem.
Gofry podajemy z musem, serem lub ulubionym twarogiem oraz listkami świeżej bazylii. Tak skomponowane gofry idealnie sprawdzą się jak elegancka przystawka. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/06/wytrawne-gofry-kalafiorowe-z-dodatkami.html