Wykonanie
Muszę przyznać... że czasem to jest tak, że dobrze, gdy w domu zabraknie jakiegoś składnika do obiadu. Tak to dziś się u nas stało - nie miałam w lodówce
kefiru, a miałam ogromną ochotę na racuchy z
jabłkami.Z reguły, nie myśląc wiele - robię je wg starego dobrego przepisu. (Ciasto takie jak na racuchy z
rabarbarem, tylko nie
daję rabarbaru, za to same
jabłka).
A tu taki klops.... Nie ma
kefiru, ani
jogurtu naturalnego ani
zsiadłego mleka...Nie myśląc wiele, zadałam pytanie staremu dobremu przyjacielowi... (przercież jak nie ma w google to nie istnieje, prawda? ;) ). I otrzymałam taką odpowiedź . Zamierzałam zrobić wszystko zgodnie z przepisem. Ale... Ale jak zaglądałam do szafki w poszukiwaniu
cukru, mój wzrok padł na
miód. . . I odpłynęłam. Dałam
miód zamiast
cukru, dużo więcej
jabłek i troszkę więcej
mąki niż w przepisie.Wydaje mi się, że tajemnicą tych racuchów jest
miód i
cynamon. Wyszły doskonałe.Składniki:2
jajka2 szklanki
mleka2,5 szklanki
mąki przennej2 łyżki
miodu1 czubata łyżeczka
cynamonuszczypta
soliłyżeczka
proszku do pieczeniajabłka (na oko, dużo, ja zużyłam ok 7 średnich
jabłek)
olej do smażeniaWykonanie:W misce mieszamy
jajka,
mleko,
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia (najlepiej mikserem). Następnie dodajemy
miód, i
cynamon. Ciasto gotowe.Teraz trzeba obrać górę
jabłek i pokroić je na małe kawałki. (ale nie mikroskopijne - aby było co gryźć po usmażeniu). Na początek do ciasta zawsze wrzucam tak może 3/4 wszytkich
jabłek - tak by pod koniec można było jeszcze troszkę ich dodać - wtedy wszystkie racuchy są z
jabłkami, a nie tylko troszkę z
jabłkami a reszta to samo ciasto.Smażymy na średniorozgżanej patelni na rumiano z obu stron.Smacznego :)Z tymi
jabłkami to jest tak, że ja lubię, gdy racuchy są bardziej
jabłkami w cieście niż
ciastem z
jabłkami... Moim zdaniem to jest najlepsza forma racuchów. - Czyli jak kładę porcję na patelnię, to kładę głównie
jabłka, a ciasto na łyżkę nabiera się przy okazji.No i tyle. Polecam. Mimo, że nie jest to najzdrowsze jadło na świecie...
Wydrukuj przepis