ßßß
By ciasto było jeszcze zdrowsze, zrobiłam je ze sporym udziałem mąki pełnoziarnistej. Dosmaczyłam je ulubionymi ziołami , w tym młodziutką miętą, która ledwo wyjrzała spod ziemi.100 g młodych pokrzyw ( z większych górne listki)60 g suszonych pomidorów z oleju100 g mąki pełnoziarnistej pszennej ( miałam Lubelli)50 g mąki pszennej zwykłej3 jajkałyżka proszku do pieczenia100 ml oleju100 ml mlekasól, pieprz ( dałam czarny z młynka i ziołowy)ulubione zioła ( u mnie młoda mięta, suszona bazylia i oregano)Na formę 20/10 cmSuszone pomidory pokroiłam drobno, pokrzywy umyłam w kilku wodach, osuszyłam i posiekałam. Jajka zmiksowałam z mlekiem i olejem, stopniowo dodawałam przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Doprawiłam w/w ziołami, solą i pieprzami, na koniec dodałam posiekane pokrzywy i pomidory. Można dołożyć drobno zmielone migdały lub orzechy.Wlałam ciasto do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Piekłam w 180 C około 40 minut.
Ciasto wyszło pyszne, popijaliśmy do niego czerwony barszczyk, dojadaliśmy surówkę, też z chwastami, o której innym razem. Bardziej mi smakowało, niż robione rok temu drożdżowe z podobnym nadzieniem. Polecam tę ciekawą i zdrową formę wytrawnego ciasta.Smacznego !