ßßß Cookit - przepis na Corn dogs - parówki w cieście kukurydzianym

Corn dogs - parówki w cieście kukurydzianym

nazwa

Wykonanie

Corn dogi to parówka pokryta ciastem kukurydzianym i smażona w gorącym oleju. Pierwsze corn dogi na patyku nazwano "cozy dogs" i nadal są serwowane w restauracji "Cozy Dog Drive In" w Springfield. Świetna przekąska godnie zastępująca klasyczne hot-dogi.
Składniki:
ciasto:
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mąki pszennej
szklanka mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól i pieprz
jajko
6 parówek lub frankfurterek
olej do głębokiego smażenia
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Osuszamy parówki lub frankfurterki ręcznikiem papierowym. Nadziać na drewniane patyczki szaszłykowe. Ciasto przelać do wysokiej szklanki. Kiełbaski osuszyć mąką. Zanurzyć w cieście, aby się nim dokładnie pokryły. Na patelni rozgrzać ok. 3 cm warstwę oleju. Zanurzyć w nich corn dogi, czasem lekko obracając, aż zrobią się złocistobrązowe. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Podawać z ulubionym sosem.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2015/05/corn-dogs-parowki-w-ciescie.html