Wykonanie
Naprawdę bardzo smaczne paróweczki otoczone
ciastem. Szybkie w przygotowaniu, smażą się ekspresowo. Przepis z Tego bloga.
Składniki :
parówki ( autorka bloga wspomina, że starcza ciasta na 16
parówek. Ja zrobiłam 10 i jeszcze sporo ciasta mi zostało )1 i 1/2 szklanki
mleka2
jaja, roztrzepane1/4 szklanki
oleju roślinnego1 łyżeczka
soli2 łyżki
cukru1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej + do obtoczenia
parówek1 szklanka
mąki kukurydzianej2 łyżeczki
proszku do pieczeniadrewniane patyczki do nabijania
parówekolej roślinny do smażeniaNa patelni rozgrzewamy
olej w którym będziemy smażyć
parówki. Powinien sięgać do połowy
parówki po zanurzeniu.W jednej misce mieszamy
mleko, 1/4 szklanki
oleju,
jaja. Najlepiej użyć wysokiej miski ,miarki żeby bez problemu można było zanurzyć
parówkę w pozycji pionowej.Osobno mieszamy
mąki, proszek,
sól,
cukier.Suche składniki stopniowo wsypujemy do mokrych mieszając ( użyłam miksera).
Parówki nabijamy na patyczki. Trochę
mąki pszennej wysypujemy na płaski talerz.
Parówki obtaczamy w
mące, następnie trzymając za patyczek zanurzamy całą
parówkę w cieście. Chwilę trzymamy ją do dołu aż nadmiar ciasta ocieknie. Następnie ostrożnie kładziemy na rozgrzany
olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z
ketchupem,
musztardą.smacznego :)