Wykonanie
Zdrowe, smaczne, z chrupiącą skórką. Idealne na śniadanie z odrobiną zimnego
masła. Koniecznie wypróbujcie :) .
Składniki - na 8 małych bułeczek:· 300 g pełnoziarnistej
mąki orkiszowej· 50 g
otrąb owsianych· 5 łyżek
oleju· 25 g świeżych
drożdży· 1 łyżeczka
soli· 1 łyżeczka
cukru· ok. 3/4 szklanki
wody· 2 łyżki
ziaren słonecznika + trochę do posypania bułeczek
Drożdże kruszymy, zasypujemy
cukrem, dolewamy odrobinę ciepłej
wody i dobrze mieszamy. W dużej misce łączymy resztę składników, przelewamy
drożdże i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 8 części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą wygładzamy odrobiną
wody i posypujemy
ziarnami słonecznika. Odstawiamy na ok. 30 minut, żeby jeszcze podrosły. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, termoobieg. Bułeczki pieczemy ok. 40-45 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego!