ßßß
Składniki:· 500 g świeżego szpinaku· 2 drobno posiekane ząbki czosnku· duża łyżka masła klarowanego· sól· pieprz· świeżo starta gałka muszkatołowa· 1 jajko + 100 g śmietany 18%· 3 filety z piersi kurczaka (wystarczy na 6 roladek)· pasta paprykowa· 150 g płatków migdałowych· olej do smażenia· jajko i odrobina mąki do panierowaniaCzosnek podsmażamy na maśle, dodajemy szpinak i smażymy aż liście zmiękną, ale wciąż zachowają ładną barwę. Jajko łączymy ze śmietaną i zalewamy nim szpinak. Chwilę dusimy, żeby farsz nieco odparował. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy dużą garść lekko przesiekanych, podprażonych migdałów. Resztą orzechów będziemy panierować roladki.Przestudzonym nadzieniem faszerujemy filety z piersi kurczaka (posolone i popieprzone). Farszu szpinakowego starczy na ok. 4 duże roladki. Pozostałe faszerujemy pastą paprykową . Każdą roladkę obtaczamy w niewielkiej ilości mąki, następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku i w drobno posiekanych płatkach migdałowych. Roladki smażymy na odrobinie oleju. Smacznego!