Uwielbiam proste i szybkie zupy. Botwinka, obok szczawiowej jest jedną z moich ulubionych. Nie dość, że pyszna i zdrowa, to jeszcze jak pięknie wygląda :) . A wszystko to za sprawą tak niepozornego warzywa...Składniki:· 2 l wywaru warzywnego· 2 pęczki botwiny· sól i pieprz do smaku· sok z całej cytryny lub dwie łyżki octu· mała łyżeczka cukru· śmietana kwaśna 18%- 200 mlDo gotującego się wywaru warzywnego dodajemy drobno posiekaną botwinkę. Gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut. Dodajemy sok z cytryny lub ocet, łyżeczkę cukru, sól i pieprz do smaku. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną. Podajemy z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem i podsmażoną ze szczypiorkiem wiejską kiełbaskąSmacznego!