ßßß Cookit - przepis na Botwina

Botwina

nazwa

Wykonanie

O tej porze roku tej zupy nie może zabraknąć. Botwina to zupa prosta, szybka, ale jakże wykwintna z jajkiem, śmietanką i dużą ilością koperku. Botwina sama w sobie zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm.
Składniki:
2 pęczki botwiny
0,5 pęczka koperku
1 litr rosołu lub wywaru warzywnego
słodka śmietana
cukier
sól
ocet
Botwinę i koperek myjemy i siekamy. Do gorącego wywaru dodajemy posiekaną botwinę i gotujemy na małym ogniu. Zupę doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy bardzo niewiele octu tak, aby zupa miała słodko-słono-kwaśny smak. Zaprawiamy śmietaną. Botwinę podajemy z jajkiem i koperkiem.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/06/botwina.html