ßßß Cookit - przepis na KARMELOWE GOFRY OWSIANE

KARMELOWE GOFRY OWSIANE

nazwa

Wykonanie

Karmelowo-rumowe gofry z bezglutenowych płatków owsianych z morelami podane z cukrem pudrem trzcinowym, różowymi winogronami, kremem karmelowym i mascarpone
Dawno ich tutaj nie było, a to przecież jedne ze smaczniejszych gofrów! Mięciutkie, pożywne, mocno karmelowe dzięki dodatkowi rumowego kremu toffi z chrupiącymi kawałkami karmelu.
Bazę gofrów stanowiły moje ulubione, bezglutenowe płatki Provena. Próbowałam wcześniej już wersji bez dodatków, tym razem skusiłam się na wersję z morelami. Jest pyszna! Zapakowana w pojedyncze paczuszki, dzięki czemu można ją zabrać do pracy.
Możecie kupić je w sklepie internetowym Gfree24.pl, gdzie znajdziecie duży wybór bezglutenowych produktów w przystępnych cenach. Sklep zachęca przejrzystą szatą graficzną, dzięki której łatwo odnaleźć poszczególne produkty. Gorąco polecam tam zajrzeć! :)
/przepis własny/
50 g płatków Provena z morelami
20 g mąki pszennej graham
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka kremu karmelowego z rumem
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
szczypta soli
Płatki zalać wrzątkiem około 0,5cm ponad ich poziom i wymieszać.
Dodać mąkę, krem, proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać jajko i stopiony olej kokosowy. Porządnie zmiksować i odstawić na 10 minut.
Do rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy przelać ciasto. Powinno być gęstsze niż ciasto na placuszki.
Piec aż do zarumienienia (u mnie 3 minuty).
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2015/01/karmelowe-gofry-owsiane.html