ßßß Cookit - przepis na AMARANTUSOWE CIASTKO NA MLEKU ZBOŻOWYM

AMARANTUSOWE CIASTKO NA MLEKU ZBOŻOWYM

nazwa

Wykonanie

To chyba najszybsze pieczone ciasto jakie istnieje!
Kilka minut przygotowania i tylko 15 minut pieczenia.
Pyszne i zdrowe - z poppingu z amarantusa i mleka zbożowego, a do tego podane z owocami lata.
Do powtórzenia! :)
A marantusowe ciastko na mleku zbożowym podane z sosem arachidowym, truskawkami, malinami, poziomkami i bazylią
/przepis własny/
60 g poppingu z amarantusa
duże jajko
ok. pół szklanki mleka zbożowego (u mnie Joya)
łyżka cukru z kwiatu kokosa (jest mniej słodki od białego cukru)
szczypta soli
łyżka mąki amarantusowej (można użyć dowolnej)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka stopionego masła ghee (lub dowolnego tłuszczu;
Uwaga: pominięcie może spowodować, że ciasto będzie zbyt suche)
Popping wymieszać z mąką, jajkiem, solą i cukrem.
Dodać mleko zbożowe i wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
Na koniec dodać stopione masło i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec około 15 minut do zrumienienia.
Wyjąć, udekorować i podawać póki ciepłe.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/09/663-amarantusowe-ciacho.html