Wykonanie
Pancakes to placuszki idealne na śniadanie . Na lekko słodkie śniadanie. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu, znacznie mniej przy nich "stania" niż przy tradycyjnych naleśnikach. Klasyczne pancakes podajemy polane
syropem klonowym, który można zastąpić złotym
syropem,
miodem lub posypać
cukrem pudrem i skropić
sokiem z cytryny. Można również podać je z dowolnymi
owocami, jak na przykład te pancakes z
mango . Te niewielkie placki na pewno będą ciekawym urozmaiceniem
śniadaniowego menu, możemy przygotować jest również awaryjnie, gdy zabraknie w domu
pieczywa. Z " pankejek " bardzo ucieszą się dzieci, bo chyba wszystkie dzieci je lubią.
Przepis na klasyczne pancakes (4 porcje - 24 placki)140 g
mąki samorosnącej (lub zwykła z 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia i szczypta
soli)100 ml
mleka2 łyżki drobnego
cukru2
jajkaWszystkie składniki na pancakesy wkładamy do wysokiego naczynia i ubijamy na gładką masę. Zostawiamy na 10 minut. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy niewielką ilość
masła, kładziemy po 1 łyżce masy tak, aby placuszki nie stykały się ze sobą. Smażymy, aż do pojawienia się niewielkich dziurek na powierzchni pancaksów(ok 1 minuty), przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1 minuty. Podajemy natychmiast. W wersji klasycznej polewane są
syropem klonowym. Można też polać złotym
syropem,
miodem lub posypać
cukrem pudrem.