ßßß
Pancakes z mąki kokosowej (Tropicai) na mleczku kokosowym podane z kokosowym jogurtem, morelową konfiturą z amaretto (Grashoff) i pomelo
/PRZEPIS WŁASNY/65 g mąki kokosowej Tropicaiok. 160 g mleczka kokosowego (u mnie płynne, chociaż te z puszki też się nada)mleko do konsystencjiszczypta solimałe jajko1/3 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cukru z kwiatu kokosa Tropicaiłyżeczka oleju kokosowego TropicaiMąki umieścić w blenderze, dodać sól, jajko, proszek, cukier i olej. Następnie dodać mleko kokosowe i zmiksować na gładką masę.Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać trochę mleka.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Patelnię natłuścić, rozgrzać i łyżką nakładać placki.Smażyć na małym ogniu około 4 minut z jednej strony i około 2 minut z drugiej.Zdjąć z patelni, udekorować i podawać póki ciepłe.Smacznego!ENGLISH VERSION:Coconut flour pancakes/ OWN RECIPE /65 g of coconut flour Tropicai160 ml of coconut milk (coconut flour is very absorbent!)soy or almond milkpinch of salt1 small egg1/3 teaspoon of baking powderteaspoon of coconut sugar Tropicaiteaspoon of coconut oil TropicaiPut the flour in a blender, add salt, egg, baking powder, sugar and oil.Add coconut milk and blend until smooth.If the dough is too thick, add soy or almond milk.Heat a frying pan and form pancakes with a spoon.Fry over low heat for 4 minutes on one side and about 2 minutes on the other.Remove from the pan, decorate and serve while warm.Enjoy!