ßßß Cookit - przepis na OMLET DROŻDŻOWY

OMLET DROŻDŻOWY

nazwa

Wykonanie

Przed całodniowymi przygotowaniami do Świat należy się porządne śniadanie - tym razem zdecydowałam się trochę poeksperymentować z drożdżami i zrobiłam... omlet drożdżowy! Robiony z takich samych proporcji jak biszkoptowy (2 jajka + 3 łyżki mąki) z tą różnicą, że dodałam do niego wyrośnięty zaczyn. Smakował genialnie - jak jeden wielki racuch z jajecznym posmakiem. Do powtórzenia w najbliższym czasie :)
A połączenie banan + kokos jak zawsze niezawodne!
Praca w kuchni wre od samego rana. Jak do tej pory mamy już upieczone ciasta i gotową sałatkę jarzynową, a dom wysprzątany na błysk. Teraz czas na rybę po grecku :) Lecę do kuchni, a Wam kochani życzę...
Wesołych Świąt!
Drożdżowy razowy omlet owsiany* słodzony syropem klonowym podany z bananem i plastrami kokosa
* z ekologicznej mąki owsianej razowej (Symbio)
Od lewej: mazurek Red Velvet (choć na zdjęciu wygląda na pomarańczowy :P; babka serowo-morelowa, sernik na kruchym spodzie czekoladowym, makowiec japoński na kruchym spodzie
/przepis autorski/
/jedna porcja/
2 jajka
zaczyn (ok. 5g drożdży, kapka mleka, łyżka mąki pszennej tortowej, łyżeczka cukru pudru trzcinowego)
2 łyżki mąki owsianej razowej (więc łącznie 3)
łyżka syropu klonowego
szczypta soli
olej kokosowy do smażenia
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Rozrobić zaczyn z podanych składników, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn połączyć z jajkami, mąką owsianą, syropem klonowym oraz solą.
Odstawić na kolejne 30 minut.
Po tym czasie wylać masę na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię i smażyć około 3 minut z każdej strony.
Po tym czasie zdjąć z patelni i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/04/531-omlet-drozdzowy.html