ßßß


Składniki:600 g mąki pszennej1 ½ szklanki mleka¾ szklanki puree z dyni4 łyżki cukru1 jajko12 g suchych drożdżyszczypta soliDodatkowo:cukru pudrusyrop klonowyajerkoniakolej do smażeniaWykonanie:Dynię (ok. 300 g) obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładkie puree. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukru i sól. W rondlu podgrzewamy mleko. Jajko roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy jajka i ciepłe mleko oraz puree z dyni. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia.Na głębszej patelni rozgrzewamy olej (ok. 1 cm), a następnie kładziemy łyżką ciasto i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podczas pieczenia kontrolujemy temperaturę oleju, w razie potrzeby należy zmniejszać bądź zwiększać moc palnika tak, aby racuchy dopiekły się w środku. Drożdżowo-dyniowe placuszki przekładamy na papierowy ręcznik, a następnie jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze lub polewamy syropem klonowym i ajerkoniakiem.Smacznego!