ßßß Cookit - przepis na Na zimę. Brzoskwinie w syropie - do ciast i deserów

Na zimę. Brzoskwinie w syropie - do ciast i deserów

nazwa

Wykonanie

Lubicie brzoskwinie z puszki? Zimą przydają się do różnych ciast albo deserów, np. do sernika z brzoskwiniami, który tak lubimy.. Ale te kupne, puszkowe owoce nie zawsze są smaczne a do tego jedno opakowanie z zaledwie kilkoma kawałkami kosztuje kilka złotych. Latem, kiedy dostępne są dojrzałe i pyszne świeże brzoskwinie część z nich można zamknąć w słoikach i mieć swoje własne brzoskwinie w syropie. Tak też zrobiłam.
Najważniejsze żeby brzoskwinie nie były zbyt dojrzałe bo będzie ciężko je obrać i pokroić bez uszkodzenia a potem rozgotują się. Muszą być twarde, jędrne, bez żadnych uszkodzeń czy obić. Trzeba obchodzić się z nimi delikatnie, tak jak na to zasługują te pyszne owoce.
Do zimowych ciast i deserów mam przygotowane też wiśnie w syropie - będzie smacznie!
czas przygotowania: ok. 1 godziny
składniki na 6 słoików poj. 0,9l:
ok. 4 kg brzoskwiń
2 l wody
500 g cukru
2 duże cytryny
garnek z wodą do obgotowania owoców
Jak zrobić brzoskwinie w syropie?
Owoce umyłam dokładnie i osączyłam. W dużym garnku zagotowałam wodę i partiami, po kilka, wkładałam do niej brzoskwinie. Parzyłam 30-60 sekund - ten czas zależy od gatunku brzoskwiń. Po tym czasie wyjmowałam owoce łyżkę cedzakowa i przekładałam do miski z zimną wodą. Po chwili pomagając sobie delikatnie nożykiem ściągałam z nich skórkę. Gdyby okazało się, że nie chce schodzić to proces sparzania można powtórzyć.
Obrane brzoskwinie dzieliłam na połówki lub ćwiartki. I tutaj też dużo zależy od samych owoców - w niektórych miąższ bardzo łatwo oddziela się od pestki a w innych trzeba go odkrawać. Trzeba wszystko robić dość delikatnie żeby nie pognieść owoców.
SYROP - wodę zagotowałam w rondlu. Do wrzącej dodałam cukier i mieszałam aż się rozpuścił. Dolałam sok wyciśnięty z cytryn i odstawiłam do przestudzenia.
Kawałki brzoskwiń układałam w wyparzonych słoikach, ciasno, ale bez ugniatania. Zalałam syropem do 3/4 wysokości słoików. Zakręciłam.
Gotowe słoiki wstawiałam do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Słoje nie powinny się stykać. Wlałam wodę, tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Jeśli owoce zalewa się zimną zalewą to do garnka też wlewamy zimną wodę. Jeśli jednak zawartość słoików jest gorąca to pasteryzujemy przetwory wlewając do naczynia gorącą wodę. Brzoskwinie w syropie pasteryzowałam 15 minut licząc czas od zagotowania wody w garnku. Po zagotowaniu woda powinna tylko leciutko mrugać. Po upływie czasu pasteryzacji wyjęłam słoiki i odstawiłam je do wystudzenia stawiając do góry dnem.
Tak przygotowane owoce można potem zużyć po osączeniu do ciast i różnych deserów a z syropem przygotować smaczny napój.
Jak widzicie na zdjęciach moje brzoskwinie miały piękne, czerwone rumieńce nawet pod skórką i dlatego syrop ma taki pomarańczowy kolor.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/09/na-zime-brzoskwinie-w-syropie-do-ciast-i-deserow.html