Wykonanie
Miałam ochotę na
winogrona a skończyło się piciem lemoniady . Jak do tego doszło?!W piękny sierpniowy dzień przyniosłam do domu dorodną, dojrzałą kiść jasnych
winogron. Poskubałam trochę i ochota na nie gdzieś się ulotniła. Co zrobić z resztą
owoców skoro coś czułam, że już ich nie zjem? No przecież nie wyrzucę!Zjeść, nie zjeść? A może wypić? To dopiero jest myśl! I w takich właśnie okolicznościach powstała
winogronowa lemoniada, którą teraz
będę robić częściej bo bardzo mi się taki pomysł spodobał.Domowe lemoniady to świetne
napoje na letnie dni a można je zrobić z bardzo różnych
owoców czy
ziół. Lemoniada pietruszkowa jest u nas
hitem tego roku, ale
winogronowa już depcze jej po piętach.
czas przygotowania: ok. 15 minutskładniki:ok. 2 szklanek zielonych
winogronok. 2 l zimnej
wody1-2
cytryny1-2 łyżki
miodu wielokwiatowegokostki
loduJak zrobić
napój winogronowy?
Winogrona opłukałam dokładnie i osączyłam. Oberwałam
owoce z
grona, nieco mniej niż połowę pokroiłam w plasterki a nieco więcej niż połowę poprzekrawałam wzdłuż na pół. Ze wszystkich
winogron usuwałam podczas krojenia pestki. Połówki zblendowałam dolewając sok wyciśnięty z dużej
cytryny i szklankę
wody. Powstały zawiesisty płyn przecedziłam przez gęste sito żeby pozbyć się większych kawałków skórek.Do zawiesiny dolałam resztę
wody, wrzuciłam
winogrona pokrojone na plasterki i dodałam nieco
miodu do smaku. Podałam z kostkami
lodu. To bardzo orzeźwiający i pełen witamin
napój. Spróbujcie koniecznie! To jest pyszne!