Wykonanie
Kilka dni temu wpadłam na chwilę do znajomych w jakiejś niecierpiącej zwłoki sprawie. Dzień był
słoneczny a nawet upalny więc od razu zaproponowano mi coś do picia. Padło też pytanie czy lubię
pietruszkę. Nieco zaskoczona odpowiedziałam, że nic przeciwko niej nie ma i dosłownie po kilku chwilach na
stole wylądował dzbanek pełen zielonego, zimnego
napoju.Zielona lemoniada, którą pewnie chętnie wypiłby jakiś Ogr na pewno nieco mnie zaskoczyła, ale mam nadzieję, że zakochacie się w niej tak jak ja bo jest po prostu pyszna! Doskonale orzeźwia, świetnie smakuje a do tego ma dużo witamin. Pokochają ją nawet dzieci, które za zielskiem w daniach często nie przepadają.Potrzebujesz czegoś zimnego i jednocześnie pobudzającego? Zrób
kawę mrożoną w kostkach . Możesz
mieć ją zawsze w zamrażarce a w razie potrzeby wrzucić tylko do zimnego
mleka.
czas przygotowania: 5 minutskładniki:pęczek
natki pietruszki1-2
cytryny2-4 łyżki
mioduszklanka
lodu1-1,5 l zimnej
wodyJak zrobić
napój pietruszkowy?
Pietruszkę opłukałam i osączyłam dokładnie. Oberwałam z łodyżek same listki i wrzuciłam do dzbanka.
Cytryny wyszorowałam, sparzyłam, obrałam ze skórki i białego albedo. Pokroiłam na mniejsze kawałki usuwając pestki. Dorzuciłam do dzbanka razem z
lodem. Dodałam też nieco
miodu, ale nie za dużo - lemoniada nie powinna być mocno słodka. Całość zblendowałam dolewając powoli zimną
wodę.Lemoniadę
pietruszkową przecedziłam przez gęste sito, ale jeśli nie przeszkadzają Wam drobinki wpływające w
napoju to nie musicie tego robić.
Napój podajemy od razu i pijemy na zdrowie!Proporcje składników zależą od Waszego, indywidualnego smaku - jedni na pewno wolą mocniejsze w smaku
napoje, inni bardziej rozcieńczone. Niech każdy
zrobi tak jak lubi i jak mu smakuje.Próbowaliście kiedyś buzy? To lekko fermentowany
napój z
kaszy jaglanej i
rodzynek - jeśli jeszcze nie robiliście to polecam bo świetnie orzeźwia w gorące dni.