Wykonanie
Pić, dużo pić ! Najbardziej lubię podczas upału pić zwykłą
wodę, ale czasami mam ochotę na coś
smakowego. Nie kupuję gotowych
napoi słodzonych bo ich po prostu nie lubię. Domowa lemoniada to jednak co innego - odpowiednio kwaskowa, nie za słodka a do tego bajecznie prosta do zrobienia. No i oczywiście musi być taka mocno schłodzona - marzenie !
Lemoniada z
miodem i
miętączas przygotowania : 5 minut + kilka godzin chłodzeniaskładniki :ok. 1,5 l zimnej
wody - przegotowanej albo mineralnej albo 1 l
wody i 1/2 l
lodu4 spore
cytrynykilka łyżeczek
miodugarść liści
miętysposób przygotowania :
cytryny umyłam i sparzyłam. Z 3 wycisnęłam sok a czwartą pokroiłam, razem ze skórką, w cieniutkie ćwierć plasterki, dodałam do
wody kawałki
owocu i sok. Liście
mięty opłukałam i pokroiłam w paseczki, także dodałam do
wody. Posłodziłam
miodem - nie podam Wam ile dokładnie go dodać - trzeba spróbować bo każdy z nas ma inny smak, ale lemoniada powinna być zdecydowanie kwaskowa. Całość dobrze wymieszałam i wstawiłam do lodówki żeby dobrze się ochłodziła.Jeśli chcecie
mieć lemoniadę od razu do picia to zmniejszcie ilość
wody i dosypcie
lodu, kruszonego albo w kostkach, który rozpuszczając się schłodzi
napój.Mnie nie przeszkadzają kawałki
cytryn i
mięty, wręcz przeciwnie, nawet je lubię, ale dla Żarłoczka przecedziłam
napój podczas nalewania. Taka lemoniada według mnie jest najlepsza kilka godzin po przygotowaniu gdy jest odpowiednio zimna i wszystkie smaki dobrze się przenikną.