ßßß Cookit - przepis na Lemoniada z arbuza. Arbuziada

Lemoniada z arbuza. Arbuziada

nazwa

Wykonanie

Różowa, słodkawa lemoniada zadowoli nie tylko księżniczkę bo jest dobra na każdą okazję i na pewno będzie smakowała Waszym dzieciom czy gościom. Domowa wersja zawsze będzie lepsza i zdrowsza niż kupne napoje, które zawierają jakieś dziwne składniki zamiast prawdziwych soków owocowych.
P rzy robieniu lemoniady przeważnie pracy niedużo a orzeźwienie gwarantowane. Do dzisiejszej wystarczy kawałek dojrzałego arbuza, zimna woda, sok z cytryny i ew. trochę miodu lub cukru jeśli wyda się komuś zbyt kwaśna. Można ją mocniej rozcieńczyć, ale ja lubię dobrze czuć smak owoców.
Lemoniadę możecie zrobić także z innymi owocami - koniecznie sprawdźcie jaka pyszna jest lemoniada winogronowa !
czas przygotowania: 10 minut
składniki:
700 g miąższu z arbuza - im bardziej dojrzały i czerwony tym lepiej
2 duże cytryny
1,5 l bardzo zimnej wody
ew. 4-5 łyżeczek miodu
kostki lodu
Jak zrobić arbuziadę?
Miąższ arbuza, waga po odcięciu skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki usuwając jednocześnie pestki. Wrzuciłam do wysokiego naczynia. Dodałam sok wyciśnięty z cytryn i 1 szkl. wody. Zblendowałam kilka chwil aż wszystkie kawałki były dobrze rozdrobnione.
Dodałam nieco miodu do smaku i pozostałą wodę, zmiksowałam ponownie. Podałam z kostkami lodu.
Arbuz powinien być dojrzały o dobrze wybarwionym miąższu a wtedy lemoniada arbuzowa będzie miała ładny kolor i świetny smak. Jeśli miąższ będzie bardzo słodki to dodatek miodu może okazać się zbędny - kierujcie się po prostu swoim smakiem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/08/lemoniada-z-arbuza-arbuziada.html