Wykonanie
Różowa, słodkawa lemoniada zadowoli nie tylko księżniczkę bo jest dobra na każdą okazję i na pewno będzie smakowała Waszym dzieciom czy gościom. Domowa wersja zawsze będzie lepsza i zdrowsza niż kupne
napoje, które zawierają jakieś
dziwne składniki zamiast prawdziwych
soków owocowych.P rzy robieniu lemoniady przeważnie pracy niedużo a orzeźwienie gwarantowane. Do dzisiejszej wystarczy kawałek dojrzałego
arbuza, zimna
woda,
sok z cytryny i ew. trochę
miodu lub
cukru jeśli wyda się komuś zbyt kwaśna. Można ją mocniej rozcieńczyć, ale ja lubię dobrze czuć smak
owoców.Lemoniadę możecie zrobić także z innymi
owocami - koniecznie sprawdźcie jaka pyszna jest lemoniada
winogronowa !
czas przygotowania: 10 minutskładniki:700 g miąższu z
arbuza - im bardziej dojrzały i czerwony tym lepiej2 duże
cytryny1,5 l bardzo zimnej
wodyew. 4-5 łyżeczek
miodukostki
loduJak zrobić arbuziadę?Miąższ
arbuza, waga po odcięciu skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki usuwając jednocześnie pestki. Wrzuciłam do wysokiego naczynia. Dodałam sok wyciśnięty z
cytryn i 1 szkl.
wody. Zblendowałam kilka chwil aż wszystkie kawałki były dobrze rozdrobnione.Dodałam nieco
miodu do smaku i pozostałą
wodę, zmiksowałam ponownie. Podałam z kostkami
lodu.
Arbuz powinien być dojrzały o dobrze wybarwionym miąższu a wtedy lemoniada arbuzowa będzie miała ładny kolor i świetny smak. Jeśli miąższ będzie bardzo słodki to dodatek
miodu może okazać się zbędny - kierujcie się po prostu swoim smakiem.