Wykonanie
Kolejna letnia
sałatka, idealna na upalny dzień. Soczyste, zimne kawałki
arbuza i
melona fajnie orzeźwiają i dobrze smakują w połączeniu z chrupiącymi liśćmi i
szynką. Nadaje się na lunch albo lekką kolację.Wiecie, że
melony to są... ogórki?! Tak, te odmiany
ogórków czyli jednorocznych roślin z rodziny dyniowatych rosną w wielu rejonach świata. W dzikim środowisku można je spotkać w Afryce, wielu rejonach Azji, w Australii i na wyspach Pacyfiku. Ale od dawna uprawia się
melony już prawie na całym świecie.
Melony znali starożytni Egipcjanie i Rzymianie, wymienione są nawet z Biblii. Do Polski trafiły w XVII w.
Melony zawierają aż do 90 %
wody i dzięki temu są mało kaloryczne, mimo dość sporej zawartości
cukrów. Przeważnie
jada się je na surowo, dobrze schłodzone.
Arbuz jest kuzynem
melona pochodzącym także z rodziny dyniowatych. W Afryce nadal rośnie w niektórych miejscach dziko. W wielu krajach, o ciepłym klimacie, uprawia się
arbuzy bo to bardzo lubiane warzywo. Jego soczysty, słodki miąższ jest bardzo orzeźwiający i tak jak
melon zawiera mało kalorii. Jedzenie
arbuza poprawia przemianę materii i reguluje pracę nerek dzięki działaniu moczopędnemu. Zawiera też likopen wspomagający leczenie nowotworów. Można z miąższu
arbuza sporządzać maseczki kosmetyczne o działaniu przeciwzmarszczkowym, tonizującym i ściągającym. Łagodzi też stany zapalne skóry.Kiedy zjecie miąższ
arbuza to skórki nie wyrzucajcie tak jak zwykle to się robi. Z jej białej części można zrobić pyszne
konfitury !
Sałatka z
arbuzem,
melonem i
szynką dojrzewającączas przygotowania: ok. 15 minutskładniki:2 garści liści młodego
szpinakugarść liści
sałaty endywiikawałek
arbuza czerwonegokawałek
melona Galia6 plasterków
szynki surowej, dojrzewającejSOS -5 łyżek
oleju rzepakowegokilka listków
szpinaku2-3 łyżeczki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
miodudo smaku -
sól,
pieprz mielony

Jak zrobić letnią
sałatkę z
szynką i kulkami owocowymi?Liście
szpinaku i
sałaty opłukałam i dobrze osączyłam. Kilka listków
szpinaku wrzuciłam do pojemnika blendera. Dodałam
olej,
sok z cytryny,
miód i
przyprawy. Zblendowałam na gładką, zieloną emulsję. Trzeba sos dobrze doprawić bo musi dosmaczyć całą
sałatkę a inne składniki są dość delikatne.
Melona przekroiłam na pół i łyżką usunęłam pestki ze środka. Specjalną łyżeczką do wydrążania wycięłam kulki miąższu. Takie same kuleczki wycięłam z kawałka dojrzałego
arbuza. Kulki można wyciąć wcześniej i schłodzić je dobrze w lodówce albo wyciąć je ze schłodzonych już warzyw.Porcje
zieleniny rozłożyłam na talerzach przekładając je kolorowymi, soczystymi kulkami. Dodałam po 3 cienkie plasterki
szynki, zwinięte w róże. Całość
skropiłam przygotowanym sosem i podałam od razu.To świetna
sałatka na upalny dzień. Jeśli nie macie takie łyżeczki do wydrążania kulek możecie pokroić
arbuza i
melona w zgrabne kawałki - kostkę albo paski.
Sałatka nic nie straci na smaku!