ßßß Cookit - przepis na Puchate drożdżowe ciasto z morelami i zapiekanym kremem

Puchate drożdżowe ciasto z morelami i zapiekanym kremem

nazwa

Wykonanie

Bardzo puszyste drożdżowe ciasto z cudownymi, dojrzałymi morelami. Kawałek takiego placka smakuje wyśmienicie z kubkiem zimnego mleka albo ciepłym kakao. Najlepsze jest oczywiście jeszcze ciepłe i takie właśnie prawie w całość zostało u nas zjedzone. Jest naprawdę wyjątkowo dobre.
Latem takie ciasta udają się doskonale bo rosną jak szalone i można do nich wrzucić dowolne owoce, które akurat mamy. Lubię robić ciasta drożdżowe właśnie w upały mimo tego, że odpalanie piekarnika w takie dni jest mało przyjemne. Ta drożdżówka rosła tak pięknie, że nawet chciała uciec z formy a właściwie to próbowała wypchnąć z niej polewę. Jednak to właśnie dzięki kremowej polewie, która częściowo wsiąka a częściowo zapieka się na nim, ciasto jest wilgotne i pyszne.
A może namówię Was na inne morelowe ciasto? Polecam placek graham z morelami, budyniem i kruszonką - to niebo w gębie!
czas przygotowania : ok. 40 minut + ok. 1 , 5-2 godzin wyrastania + 45 minut pieczenia
składniki:
CIASTO - 320 g mąki pszennej tortowej
170 ml mleka
25 g świeżych drożdży
65 g masła
90 g cukru
3 żółtka
1/4 łyżeczki soli
ok. 400 g świeżych moreli albo śliwek
POLEWA - 2 średnie jajka
50 g cukru
125 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 łyżeczki pasty waniliowej albo ziarenka z połowy laski wanilii
Jak zrobić puszystą drożdżówkę z morelami?
CIASTO - mąkę przesiałam. Do kubka wkruszyłam drożdże, dodałam 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru, połowę lekko podgrzanego mleka, rozmieszałam dokładnie i odstawiłam na 10 minut.
Do mąki dodałam sól, resztę cukru, żółtka i spieniony, wyrośnięty zaczyn. Zaczęłam wyrabiać ciasto dolewając resztę mleka. Po kilku minutach powoli dolałam też rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiałam dalej przez ok. 20 minut - jeśli użyjecie miksera z hakiem czas wyrabiania potrwa nieco krócej. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie i ładnie odchodzić od rąk. Ciasto w misie przykryłam folią spożywczą i zostawiłam na ok. godzinę do wyrastania - powinno podwoić swoją objętość.
Morele umyłam i osączyłam. Każdą przekroiłam na pół i usunęłam pestki. Naszykowałam formę, okrągłą tortownicę śr. 26 cm a może być nawet większa. Wysmarowałam formę masłem i wysypałam bułką tartą. Można też ciasto wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia, najlepiej tak żeby wystawał poza brzegi formy. Wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając z wierzchu kilka razy pięścią. Lekko je zagniotłam i przełożyłam do formy rozciągając na cały spód. Na wierzchu ułożyłam morele, brzuszkami do dołu, lekko wciskając je w ciasto. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 30 minut do napuszenia.
POLEWA - jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą masę - cukier musi się zupełnie rozpuścić a masa powinna być prawie sztywna. Dodałam śmietankę i wanilię, wymieszałam. Krem wylałam na wierzch wyrośniętego ciasta z morelami. Formę od razu wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 45 minut.
Zamiast moreli do ciasta można użyć śliwek.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/07/puchate-drozdzowe-ciasto-z-morelami-i.html