ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe lodówkowe

Bułeczki drożdżowe lodówkowe

nazwa

Wykonanie

składniki
zaczyn
* 35 g drożdży
* 1 łyżka letniego mleka
* 1 łyżeczka cukru
ciasto
* 4 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru
* 1 szklanka mleka (250 ml)
* 50 g miękkiej margaryny lub masła
* 1 jajko
* 1 żółtko
* szczypta soli
* śliwki
Sposób wykonania
Składniki na zaczyn połączyć ze sobą w kubku lub szklance i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać najlepiej do większej miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać. Dodać jajko, żółtko, letnie mleko oraz wyrośnięty zaczyn i wymieszać wszystko łyżką, następnie dobrze wyrobić ciasto już ręcznie (można to zrobić również z pomocą robota). Na koniec dodać miękką margarynę i tak długo zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i nie klejące się do rąk i miski.
Tak wyrobione ciasto włożyć do pojemnika lub tej samej miski wysmarowanej wcześniej delikatnie olejem. Przykryć szczelnie folią i włożyć do lodówki na 12-16 godzin.
Wyjąć ciasto z lodówki ok. godziny przed robieniem bułek, aby się nieco zagrzało.
przed formowaniem bułek ciasto odgazować (lekko zagnieść). Odrywać porcje ciasta wielkości jajka lub nieco większe w zależności jakie duże mają być bułki (moje to małe bułeczki, których wyszło 18), uformować kulkę, rozpłaszczyć na placuszek, położyć wypestkowaną śliwkę (ewentualnie inne nadzienie) dokładnie zalepić i układać w ok 3 cm odstępach zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić przykryte ściereczką na ok. 30 min w ciepłe do wyrośnięcia, a następnie przed wstawieniem do piekarnika posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Piec w temp. 180 stopni, ok. 25-30 min.
Po wyjęciu z piekarnika ułożyć bułki na kratce do studzenia.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/09/bueczki-drozdzowe-lodowkowe.html