ßßß Cookit - przepis na Bułeczki morelowe z kruszonką

Bułeczki morelowe z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Od 3 lat w połowie lipca piekę sporo drożdżówek. Wszystkie specjalnie dla mojego syna i taty na rowerową pielgrzymkę. W tym roku drożdżówki pod znakiem moreli. Przepis na ciasto wzięłam od Dorotuś .
Składniki:
550 g mąki pszennej
14 g drożdży suchych
2 - 3 łyżki roztopionego masła
1 szklanka letniego mleka
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
morele
cukier trzcinowy
Kruszonka:
60 g mąki pszennej
2 czubate łyżki cukru
30 g masła (miękkiego lub roztopionego)
mleko do posmarowania
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy robota. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryć o odstawić, aż podwoi objętość. W międzyczasie umyć morele i podzielić na połówki. Ciasto odgazować i krótko wyrobić. Podzielić na części (około 15 bułeczek po 60 g). Na każdą część ciasta wykładać po połówce moreli. Posypać odrobiną cukru trzcinowego i uformować bułeczki.
Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę. Mąkę i masło wyrobić palcami. Dodać cukier i wymieszać. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w 190 stopniach przez 20 - 25 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/08/Buleczki-morelowe-z-kruszonka.html