ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z masłem i koperkiem

Młoda kapusta z masłem i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Kiedy wiosną pojawiają się młode warzywa rzucam się na nie jak głupia. Marchewkę chrupię zaraz po opłukaniu, kalarepkę faszeruję i duszę a szparagi dodaję gdzie się da.
Na kapustę też czekam niecierpliwie to młoda smakuje zupełnie inaczej niż taka, którą można kupić jesienią i zimą. Najbardziej lubię uduszoną z koperkiem, ale wyjątkowo dobre są też młode gołąbki . Duszoną kapustę można podać jako jarzynkę do dania obiadowego albo zjeść jako samodzielne danie choćby z dodatkiem pieczywa.
A Wy w jakiej postaci najbardziej lubicie ją jeść?
czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki:
1 niezbyt duża główka młodej kapusty
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
ok. 300 ml wody
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
ok. 1 łyżeczki soli
ok. 1 łyżeczki cukru
1 łyżka octu ryżowego albo winnego białego
1/2 pęczka koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
do smaku - pieprz świeżo mielony
Kapustę oczyściłam z wierzchnich, twardszych liści, opłukałam. Główkę przekroiłam na ćwiartki i poszatkowałam niezbyt cienko. W rondlu rozpuściłam masło. Wsypałam mąkę i smażyłam kilka chwil pilnując żeby się nie zrumieniło. Włożyłam kapustę, wymieszałam i podlałam wodą. Dusiłam, co jakiś czas mieszając, ok. 10 minut. Kiedy kapusta nieco zmiękła dodałam lubczyk, kminek, cukier i ocet. Dusiłam jeszcze kilka minut aż kapusta była miękka. Posoliłam do smaku i dosypałam koperek oraz szczypiorek. Doprawiłam na koniec odrobiną pieprzu. Szybko i przepysznie.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/06/mloda-kapusta-z-maslem-i-koperkiem.html