Wykonanie
Kiedy wiosną pojawiają się
młode warzywa rzucam się na nie jak głupia.
Marchewkę chrupię zaraz po opłukaniu,
kalarepkę faszeruję i duszę a
szparagi dodaję gdzie się da.Na
kapustę też czekam niecierpliwie to
młoda smakuje zupełnie inaczej niż taka, którą można kupić jesienią i zimą. Najbardziej lubię uduszoną z
koperkiem, ale wyjątkowo dobre są też
młode gołąbki . Duszoną
kapustę można podać jako jarzynkę do dania obiadowego albo zjeść jako samodzielne danie choćby z dodatkiem
pieczywa.A Wy w jakiej postaci najbardziej lubicie ją jeść?

czas przygotowania: ok. 20 minutskładniki:1 niezbyt duża główka
młodej kapusty2 łyżki
masła1 łyżka
mąki pszennejok. 300 ml
wody1/2 łyżeczki suszonego
lubczyku1/2 łyżeczki mielonego
kminkuok. 1 łyżeczki
soliok. 1 łyżeczki
cukru1 łyżka
octu ryżowego albo
winnego białego1/2 pęczka
koperku2 łyżki posiekanego
szczypiorkudo smaku -
pieprz świeżo mielony
Kapustę oczyściłam z wierzchnich, twardszych liści, opłukałam. Główkę przekroiłam na ćwiartki i poszatkowałam niezbyt cienko. W rondlu rozpuściłam
masło. Wsypałam
mąkę i smażyłam kilka chwil pilnując żeby się nie zrumieniło. Włożyłam
kapustę, wymieszałam i podlałam
wodą. Dusiłam, co jakiś czas mieszając, ok. 10 minut. Kiedy
kapusta nieco zmiękła dodałam
lubczyk,
kminek,
cukier i
ocet. Dusiłam jeszcze kilka minut aż
kapusta była miękka. Posoliłam do smaku i dosypałam
koperek oraz
szczypiorek. Doprawiłam na koniec odrobiną
pieprzu. Szybko i przepysznie.