Wykonanie
I nastał sezon na kapuchę ! Niezmienny dodatek do wiosennego obiadu. Świetnie komponuje się nie tylko z klasycznym mielonym, kopytkami czy knedlami. Taką
kapustkę uwielbiam z kromką
chleba. Po prostu wiosna na talerzu.Przepis jest bardzo prosty, w wielu domach znany. Smaku
młodej kapusty nie zaburzam
cebulą czy
przyprawami. Ona sama w sobie ma tą
słodycz i doskonały aromat.
Przystawka dla dwóch osób:- główka
młodej kapusty- duży pęczek
koperku- 2 łyżki
masła- 1 łyżka miękkiego
masła + 1 łyżka
mąki pszennej- 1 łyżeczka
soli- 3/4 szklanki
wody1.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy niezbyt drobno2. W rondlu rozgrzewamy
masło ( 2 łyżki ), dodajemy
kapustę, przesmażamy chwilę, dolewamy
wodę i
sól.3. Gotujemy do miękkości pod przykryciem - około 20-30 minut4. Miękkie
masło ucieramy na talerzyku z
mąką. Kiedy
kapusta jest miękka dodajemy do niej pastę (
masło się rozpuści a
mąka zagęści
kapustę bez grudek ) i zagotowujemy całość.5.
Koperek siekamy, dodajemy do
kapusty, wyłączamy gaz i przykrywamy na kilka minut aby smaki się przeniknęły.Podajmy do obiadu. Wiosną smakuje ze wszystkim :)