Wykonanie
Gofry belgijskie to bardzo kaloryczny deser. Maślane, bardzo słodkie, ale takie pyszne, że ciężko poprzestać na jednym. Według mnie najlepiej smakują same, ale można je podać z dodatkami. Byle te dodatki nie były słodkie więc lepiej przyszykować kwaskowe, świeże
owoce czy
bitą śmietanę, ale niesłodzoną. Na pewno wielu z Was będzie zdziwionych widząc listę składników a konkretnie ilości
masła i
cukru. Ale zapewniam, że tak właśnie ma być chociaż jeśli ktoś chce niech zredukuje ilość dodanego
cukru o połowę - też powinny wyjść pyszne.Gofrom można nadawać różne smaki. Mogą być słodkie albo wytrawne w smaku. Zobacz przepis na gofry z marcepanem .
Gofry to rodzaj pulchnych, grubych
wafli. Ponoć pochodzą właśnie z Belgii. Mam nawet w swojej kulinarnej "karierze" epizod, podczas którego przez chyba 4 godziny w szkolnym dniu Unii Europejskiej piekłam gofry na stoiku belgijskim dla całej bandy gimnazjalistów. Gofrownica rozgrzała się do czerwoności.Gofry z Liège różnią się od innych kształtem i karmelową
słodyczą ciasta. Nie są prostokątne i równe, ale mają zaokrąglone, często nieregularne brzegi bo na formę nakłada się kuliste porcje masy. nie wypełniając całej foremki. Specyficzny smak to zasługa
cukru dodanego w postaci grubych granulek, który karmelizuje się podczas pieczenia nadając też chrupkości skórce.Na te gofry namówili mnie znajomi blogerzy w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie" .czas przygotowania: 10 minut + czas wyrastania ciasta + czas pieczeniaskładniki na 20-22 sztuki:325 g
mąki pszennej typ 450szczypta
soli135 g
mleka35 g świeżych
drożdży1 średnie
jajko3
żółtka1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej, niedużej
laski wanilii200 g
masła250 g
cukru perlistegoJak zrobić belgijskie gofry?
Drożdże rozkruszyłam i rozmieszałam dokładnie w leciutko podgrzanym
mlekiem.
Mąkę wsypałam do miski, dodałam
sól i
wanilię. Wlałam rozrobione
drożdże oraz roztrzepane
jajko i
żółtka. Zagniotłam miękkie, ale dość zwarte ciasto. Wyrabiałam je kilka minut a następnie odstawiłam pod przykryciem na ok. 30 minut żeby podrosło.Do wyrośniętego ciasta dodałam miękkie
masło w kawałkach i ponownie wyrobiłam wgniatając tłuszcz. Robiłam to ręcznie bo ciepło dłoni pozwala
masłu lepiej wtopić się w masę. Ciasto znów odstawiłam na ok. 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wsypałam
cukier perlisty i dokładnie wymieszałam.Rozgrzałam maksymalnie gofrownicę. Na formy nakładałam porcje ciasta w formie kulki wielkości
jajka kurzego, niezbyt dużego. Gofry piekłam ok.5-6 minut, ale czas zależy od mocy urządzenia. Powinny być mocno rumiane.Po upieczeniu gofry przekładałam na kratkę żeby odpoczęły kilka minut i nieco ostygły a dopiero później podawałam. Można też upiec je wcześniej a przed podaniem odgrzać wstawiając ułożone na blasze do średnio nagrzanego piekarnika na 3-5 minut.
Źródło przepisu KLIKGofry różnej
maści upiekli także:
Nina - Gotuj Sam
Kasia - Mia cucinaMatleen - Słodkie okruszki
Magia w kuchni