ßßß Cookit - przepis na Bułka paryska

Bułka paryska

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pyszna bułka znana Wam pewnie pod wieloma nazwami: pszenna/paryska/francuska/wrocławska...(i kto wie jaka jeszcze:P) Co region to inne określenie. W każdym razie lekka i smaczna, dla mnie najlepsza posmarowana serkiem białym lub miodem. Przepis znalazłam tutaj. Jest ona moją kolejną propozycją, którą przygotowałam w ramach zabawy organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita" .
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 450
4 łyżki maki ziemniaczanej
130 ml letniej wody
130 ml letniego mleka
25 g drożdży
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
jajko do posmarowania bochenka
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie i mleku. Następnie wymieszać ze szczyptą cukru oraz 1/3 szklanki mąki. Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie dodać sól, mąkę ziemniaczaną, cukier, masło oraz resztę mąki.
Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne (nie dosypywać mąki). Odstawić na 30 min żeby wyrosło.
Następnie odgazować ciasto, wyrobić ponownie i uformować bochenek, naciąć pod skosem, posmarować roztrzepanym jajkiem i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odczekać 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i przez 10 min piec w tej temperaturze, po czym zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze ok 20 minut. W trakcie pieczenie dwukrotnie spryskać bochenek wodą (żeby skórka nie była zbyt twarda).
Asia
Źródło:http://sisterskitchen.blox.pl/2012/09/Bulka-paryska.html