Wykonanie
Dzisiaj pyszna
bułka znana Wam pewnie pod wieloma nazwami: pszenna/paryska/francuska/wrocławska...(i kto wie jaka jeszcze:P) Co region to inne określenie. W każdym razie lekka i smaczna, dla mnie najlepsza posmarowana
serkiem białym lub
miodem. Przepis znalazłam tutaj. Jest ona moją kolejną propozycją, którą przygotowałam w ramach zabawy organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja "Upiecz Smakowity
Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent
margaryny "Smakowita" .Składniki:500 g
mąki pszennej typ 4504 łyżki
maki ziemniaczanej130 ml letniej
wody130 ml letniego
mleka25 g
drożdży1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
cukru1,5 łyżeczki
solijajko do posmarowania bochenkaPrzygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie i
mleku. Następnie wymieszać ze szczyptą
cukru oraz 1/3 szklanki
mąki. Odstawić na 20 minut.Po tym czasie dodać
sól,
mąkę ziemniaczaną,
cukier,
masło oraz resztę
mąki.Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne (nie dosypywać
mąki). Odstawić na 30 min żeby wyrosło.Następnie odgazować ciasto, wyrobić ponownie i uformować bochenek, naciąć pod skosem, posmarować roztrzepanym
jajkiem i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odczekać 30 minut.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i przez 10 min piec w tej temperaturze, po czym zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze ok 20 minut. W trakcie pieczenie dwukrotnie spryskać bochenek
wodą (żeby skórka nie była zbyt twarda).
Asia