Wykonanie
Na śniadanie świeże, chrupiące bułeczki. Zwykłe, pszenne, ale bardzo smaczne i pachnące. Żeby je przygotować nie trzeba żadnych wielkich umiejętności a jedynie nieco cierpliwości podczas wyrastania ciasta.Bułeczki upiekłam z tego przepisu w ramach cotygodniowej akcji "Wypiekanie na śniadanie"Zobacz przepis na Bułeczki tureckie z
rodzynkamiczas przygotowania : 20 minut + czas wyrastania + czas pieczeniaskładniki :390 g
mąki pszennej - użyłam tortowej6 g suchych
drożdży - u mnie 12 g świeżych250 ml
wody - u mnie 30 ml więcej bo ciasto było za twarde10 g
soli10 g
cukrudo smarowania - 1
żółtko1 łyżeczka
mlekado posypania - 2 łyżeczki suchego
makusposób przygotowania :
drożdże rozmieszałam w pół szklanki letniej
wody dodając
cukier i 2 łyżeczki
mąki. Odstawiłam na 15 minut żeby zaczęły pracować.
Mąkę wsypałam do miski. Dodałam
sól i zaczyn oraz jeszcze
wody bo zagniecione ciasto było zbyt ścisłe. Wyrabiałam je rękami ok. 10 minut a następnie przełożyłam do miski posmarowanej wewnątrz
olejem, szczelnie przykryłam i zostawiłam do wyrastania. Ciasto musi podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 mniej więcej równych części i z każdej uformowałam lekko owalną bułeczkę. Z kawałka ciasta robiłam najpierw w dłoniach placuszek a następnie wszystkie brzegi zawijałam pod spód. Te czynności można powtórzyć aż do uzyskania ładnego kształtu. Uformowane
bułki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam do napuszenia na ok. 30 minut.Wyrośnięte
bułki nacięłam na środku
ostrym nożem, posmarowałam
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypałam
makiem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez ok. 15-18 minut, grzanie góra/dół. Przed wstawieniem
bułek na dno piekarnika wrzuciłam 4 kostki
lodu żeby wytworzyła się para. Po upieczeniu ostudziłam na kratce.
Bułeczki z tego przepisu upiekli także :Dorota - Moje małe czarowanieMałgosia - Smaki AlzacjiJoanna - Różowa kuchnia
Alina - Ala piecze i gotujeEwelina - Stylowa kuchniaBożena - Moje domowe kucharzenie