ßßß Cookit - przepis na Obłędnie puszysta domowa chałka

Obłędnie puszysta domowa chałka

nazwa

Wykonanie

Z uwagi na wczorajszy Światowy Dzień Chleba strasznie marzył mi się jakiś domowy wypiek. Szukając inspiracji, trafiłam na stronie I love bake na domową chałkę. Od razu wiedziałam, że to jest to! Pachnąca, puszysta, przepyszna chałka! Nie pamiętam, kiedy ostatnio ją jadłam. A jeśli już, to była kupna, która w żadnym stopniu nie dorównuje domowej. Zawsze miałam wrażenie, że zrobienie takiej chałki wcale nie jest łatwe. Ależ się myliłam! To jest łatwe i bardzo przyjemne. A dla osób, które nie potrafią zapleść warkocza, załączam drobną instrukcję. Wybaczcie za jakość - naprawdę bardzo się starałam ;)
Składniki:
- 210 ml ciepłego mleka,
- 10 g świeżych drożdży,
- 2 żółtka,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- 45 g cukru,
- 1 niecała łyżeczka soli,
- 300 g mąki pszennej + więcej do podsypywania,
- 50 g rodzynek,
- dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania,
- płatki migdałowe do posypania.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i ciepłe mleko. Mieszamy do rozpuszczenia składników, odstawiamy na chwilę.
Dodajemy żółtka, sól i powolutku mąkę (cały czas mieszając trzepaczką). Pod koniec dodajemy masło i resztę mąki. Ciasto przekładamy na blat lub stolnicę i zagniatamy. Podsypujemy mąką. Wyrabiamy do elastyczności. Na koniec dodajemy rodzynki i zagniatamy do połączenia z ciastem. Gdy będzie gotowe, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie, ciasto ponownie zagniatamy (krótko). Dzielimy na 3 równe części i z każdej z nich tworzymy wałek o długości ok. 35 cm. Układamy je obok siebie, w odległości ok. 1-2 cm, zlepiamy końce po jednej stronie i zlepienie wkładamy pod spód. Z tak powstałych wałków pleciemy warkocz (instrukcja poniżej).
Końce zlepiamy tak, jak początek i wkładamy pod spód. Gotowy warkocz wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na ok. 40 minut pod przykryciem.
Po 40 minutach wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, zmieszanym z łyżką wody. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy do złotego koloru. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/10/obednie-puszysta-domowa-chaka.html