Wykonanie
Z uwagi na wczorajszy Światowy Dzień
Chleba strasznie marzył mi się jakiś domowy wypiek. Szukając inspiracji, trafiłam na stronie I
love bake na domową
chałkę. Od razu wiedziałam, że to jest to! Pachnąca, puszysta, przepyszna
chałka! Nie pamiętam, kiedy ostatnio ją
jadłam. A jeśli już, to była kupna, która w żadnym stopniu nie dorównuje domowej. Zawsze miałam wrażenie, że zrobienie takiej
chałki wcale nie jest łatwe. Ależ się myliłam! To jest łatwe i bardzo przyjemne. A dla osób, które nie potrafią zapleść warkocza, załączam drobną instrukcję. Wybaczcie za jakość - naprawdę bardzo się starałam ;)
Składniki:- 210 ml ciepłego
mleka,- 10 g świeżych
drożdży,- 2
żółtka,- 50 g rozpuszczonego
masła,- 45 g
cukru,- 1 niecała łyżeczka
soli,- 300 g
mąki pszennej + więcej do podsypywania,- 50 g
rodzynek,- dodatkowo: 1
jajko + 1 łyżka
wody do posmarowania,-
płatki migdałowe do posypania.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy
cukier i ciepłe
mleko. Mieszamy do rozpuszczenia składników, odstawiamy na chwilę.Dodajemy
żółtka,
sól i powolutku
mąkę (cały czas mieszając trzepaczką). Pod koniec dodajemy
masło i resztę
mąki. Ciasto przekładamy na blat lub stolnicę i zagniatamy. Podsypujemy
mąką. Wyrabiamy do elastyczności. Na koniec dodajemy
rodzynki i zagniatamy do połączenia z
ciastem. Gdy będzie gotowe, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.Po tym czasie, ciasto ponownie zagniatamy (krótko). Dzielimy na 3 równe części i z każdej z nich tworzymy wałek o długości ok. 35 cm. Układamy je obok siebie, w odległości ok. 1-2 cm, zlepiamy końce po jednej stronie i zlepienie wkładamy pod spód. Z tak powstałych wałków pleciemy warkocz (instrukcja poniżej).Końce zlepiamy tak, jak początek i wkładamy pod spód. Gotowy warkocz wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na ok. 40 minut pod przykryciem.Po 40 minutach wierzch smarujemy rozbełtanym
jajkiem, zmieszanym z łyżką
wody. Posypujemy
płatkami migdałowymi. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy do złotego koloru. Smacznego!