ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik herbaciany z pachnącym lukrem - bez jajek

Jabłecznik herbaciany z pachnącym lukrem - bez jajek

nazwa

Wykonanie

I kolejny pyszny jabłecznik już upieczony a nawet prawie zjedzony. Tym razem z dużymi kawałkami jabłek, w których schowała się słodka niespodzianka a także z zielonym ciastem i aromatycznym lukrem. Niby prosty a jednocześnie dość niezwykły. Nam bardzo smakował więc mam nadzieję, że także Wam przypadnie do gustu. Mam nadzieję, że tak i polecam.
czas przygotowania : 30 minut + czas leżakowania ciasta + czas pieczenia
składniki :
370 g mąki pszennej tortowej
12 g zielonej herbaty matcha
20 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
250 g masła albo margaryny
200 g serka waniliowego
8 niedużych jabłek - u mnie odmiany Champion
do jabłek - ok. 80-100 g masy marcepanowej
2 łyżki łuskanych, niesolonych pistacji
lukier - 3/4 szkl. cukru pudru
2-3 łyżeczki rumu albo amaretto
odrobina gorącej wody
sposób przygotowania : mąkę, sól, proszek do pieczenia, herbatę i cukier puder przesiałam do miski. Dodałam zimne, pokrojone na nieduże kawałki masło i roztarłam rękami na tzw. mokry piasek. Ma nie być widać kawałków tłuszczu. Dodałam serek waniliowy i zagniotłam dość miękkie, plastyczne ciasto. Uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam na 30-60 minut do lodówki.
Umyte i osuszone jabłka obrałam ze skórki. Poprzekrawałam na połówki i przy pomocy małej łyżeczki usunęłam gniazda nasienne. Pistacje drobniutko posiekałam, wymieszałam z masą marcepanowa. Powstałą masę podzieliłam na kawałki - tyle ile będzie potrzebnych połówek jabłek żeby wypełnić formę - u mnie zmieściło się 15.
Schłodzone ciasto podzieliłam na 2 mniej więcej równe części. Obie rozwałkowałam na placki wielkości nieco większej niż wymiar formy. Ja naszykowałam prostokątną o wymiarach 23x34 cm. Ciasto najlepiej wałować na arkuszu papieru do pieczenia. Jeden placek przełożyłam do formy razem z papierem tak żeby papier znalazł się na spodzie. Ciasto powinno przykryć całe dno i zachodzić nieco na boki formy, tak na mniej więcej 2 cm. Na cieście ułożyłam jabłka z marcepanem, wypukłą stroną do góry. Przykryłam drugim płatem ciasta przenosząc je razem z papierem - odwróciłam i usunęłam papier a boki ciasta delikatnie docisnęłam do dolnej części. Wierzch delikatnie nakłułam w kilku miejscach widelcem.
Jabłecznik piekłam ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu ostudziłam w formie. Wierzch polałam lukrem utartym z cukru pudru, alkoholu i odrobiny wrzątku.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/11/jabecznik-herbaciany-z-pachnacym-lukrem.html