Wykonanie
Apple pie to rodzaj szarlotki na kruchym cieście. Oczywiście użyta tu
mąka pełnoziarnista zmienia trochę smak szarlotki na typowy dla tego rodzaju
mąki, ale mi to wcale nie przeszkadza i ciasto jest bardzo smaczne. Przecież główną rolę pełnią w nim
jabłka:)
Składniki:270g
mąki pszennej pełnoziarnistej110
masłaszczypta
soli2 łyżki
cukru pudrukilka łyżeczek
wodydodatkowosłoik
jabłek do szarlotki (lub obrane i pokrojone
jabłka lekko podsmażone)Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 15min. Podzielić ciasto na dwie części, mniej więcej w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować i ułożyć na dno i boki formy (u mnie było to okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy około 24cm). Ułożyć
owoce i przykryć rozwałkowaną mniejszą częścią ciasta. Po nakłuwać lub wyciąć niewielkie otworki by
owoce mogły parować. Piec w temp. 180st. C około 40min. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)