ßßß Cookit - przepis na NAJLEPSZA SZARLOTKA

NAJLEPSZA SZARLOTKA

nazwa

Wykonanie

Bardzo popularna na blogach jest teraz szarlotka z serkiem homogenizowanym bez jajek. A jak już wiecie, jestem szarlotkowym łakomczuchem, więc musiałam zrobić ją i ja. Do mojego ciasta dodałam mąkę orkiszową zmieszaną z mąka pszenną i zamiast cukru dodałam stewię w proszku. Ciasto wyszło pyszne a połówki jabłek, prócz smaku, dodają mu dekoracyjny wygląd. Polecam, kto jeszcze nie robił tej szarlotki niech szybko nadrabia zaległości.
SKŁADNIKI
1,5 szklanki mąki pszennej;
1,5 szklanki mąki orkiszowej;
170 g serka homo waniliowego;
150 g serka homo czystego;
200 g masła;
4 łyżki stewii w proszku lub 1 szklanka cukru pudru;
szczypta soli;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
jabłka.
WYKONANIE
Mąki i proszek przesiewamy. Dodajemy stewię, serki, masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Blaszkę (33x25) wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy rozwałkowaną pierwszą część ciasta. Obieramy jabłka i przekrawamy na pół, oczywiście środki wydrążamy. Układamy na cieście jedno koło drugiego, wybrzuszeniem do góry. Teraz rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i układamy na jabłkach, lekko dociskając i sklejając brzegi. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/11/najlepsza-szarlotka.html