ßßß Cookit - przepis na Pieczeń drobiowa z migdałami i olejem rzepakowym

Pieczeń drobiowa z migdałami i olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Robicie sami wędliny domowe czy pieczone mięsa do podania na zimno ? To doskonała alternatywa dla przemysłowych wędlin, naszpikowanych czasami różnymi dziwnymi substancjami. Mięsa w nich coraz mniej i smak pozostawia wiele do życzenia. Dla mnie wszystkie szynki ze sklepu smakują tak samo a nie zawsze mam okazję czy środki na kupienie czegoś robionego w tradycyjny sposób. Taką domową pieczeń z kurczaka można doprawić wedle własnego gustu i jeśli przyrządzimy ją z dobrego jakościowo mięsa to będziemy dobrze wiedzieli co jemy. To wcale nie jest trudne a efekt świetny.
czas przygotowania : 75 minut + 50 min. pieczenia + kilka/kilkanaście godzin chłodzenia
składniki :
900 g mięsa piersi kurczaka
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łtyżi sosu chili
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka suszonych pomidorów mielonych
1 łyżeczka czosnku suszonego mielonego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziaren gorczycy
30 g migdałów tartych
30 g migdałów bez skórki, grubo siekanych
40 g mąki kukurydzianej
100 ml zimnej wody
dodatkowo - 1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki migdałów bez skórki, grubo siekanych
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
sposób przygotowania : mięso opłukałam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam je w kostkę, mniej więcej 1x1 cm, ale nie musi być bardzo równe. Przełożyłam do miski. Dolałam i dosypałam wszystkie przyprawy, migdały, mąkę, olej i wodę. Wyrabiałam masę ręką przez kilka minut, zostawiłam pod przykryciem na ok. godzinę.
Foremkę o wymiarach 21x8 cm wyłożyłam arkuszem papieru do pieczenia dzięki czemu nic nie przywrze i nie przypali się. Nałożyłam masę mięsną ugniatając ją dokładnie łyżką. Wierzch posmarowałam olejem i posypałam 2 łyżkami siekanych migdałów, docisnęłam je dłonią. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piekłam ok. 50 minut. Po upieczeniu zostawiłam w naczyniu do zupełnego wystudzenia i schłodziłam przez noc w lodówce. Zimną posypałam jeszcze mieloną słodką papryką.
Podałam krojąc na dość grube plastry.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/12/pieczen-drobiowa-z-migdaami.html