Wykonanie
Robicie sami
wędliny domowe czy
pieczone mięsa do podania na zimno ? To doskonała alternatywa dla przemysłowych
wędlin, naszpikowanych czasami różnymi dziwnymi substancjami.
Mięsa w nich coraz mniej i smak pozostawia wiele do życzenia. Dla mnie wszystkie
szynki ze sklepu smakują tak samo a nie zawsze mam okazję czy środki na kupienie czegoś robionego w tradycyjny sposób. Taką domową pieczeń z
kurczaka można doprawić wedle własnego gustu i jeśli przyrządzimy ją z dobrego jakościowo
mięsa to będziemy dobrze wiedzieli co jemy. To wcale nie jest trudne a efekt świetny.
czas przygotowania : 75 minut + 50 min. pieczenia + kilka/kilkanaście godzin chłodzeniaskładniki :900 g
mięsa piersi kurczaka2 łyżki
sosu Worcestershire2 łtyżi sosu
chili4 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
pieprzu ziołowego1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne1 łyżeczka
suszonych pomidorów mielonych1 łyżeczka
czosnku suszonego mielonego2 łyżeczki
soli1 łyżeczka ziaren
gorczycy30 g
migdałów tartych30 g
migdałów bez skórki, grubo siekanych40 g
mąki kukurydzianej100 ml zimnej
wodydodatkowo - 1 łyżka
oleju rzepakowego2 łyżki
migdałów bez skórki, grubo siekanych1 łyżeczka słodkiej, mielonej
paprykisposób przygotowania :
mięso opłukałam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam je w kostkę, mniej więcej 1x1 cm, ale nie musi być bardzo równe. Przełożyłam do miski. Dolałam i dosypałam wszystkie
przyprawy,
migdały,
mąkę,
olej i
wodę. Wyrabiałam masę ręką przez kilka minut, zostawiłam pod przykryciem na ok. godzinę.Foremkę o wymiarach 21x8 cm wyłożyłam arkuszem papieru do pieczenia dzięki
czemu nic nie przywrze i nie przypali się. Nałożyłam masę
mięsną ugniatając ją dokładnie łyżką. Wierzch posmarowałam
olejem i posypałam 2 łyżkami siekanych
migdałów, docisnęłam je dłonią. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piekłam ok. 50 minut. Po upieczeniu zostawiłam w naczyniu do zupełnego wystudzenia i schłodziłam przez noc w lodówce. Zimną posypałam jeszcze mieloną
słodką papryką.Podałam krojąc na dość grube plastry.