Wykonanie
Lekko pikantny , mocno
paprykowy sos ze świeżych , dojrzałych w słońcu
pomidorów. Sos z dodatkiem
piersi z kurczaka ,
cebuli i
czosnku. Idealny obiad na lato , pełen aromatu i smaku , syty i dość szybki w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podany z
ryżem i kleksem kwaśnej
śmietany.Składniki:700g.
piersi z kurczaka4 łyżki
przyprawy do kurczaka po węgiersku4 łyżki
suszonych pomidorów z
czosnkiem i
bazyliąolej rzepakowy do smażenia2
cebule5 ząbków
czosnku6 różnokolorowych
papryk (zielone , czerwone ,żółte )1
papryka chili wraz z pestkami ( zielona lub czerwona )10 dojrzałych , dużych
pomidorówsól ,
pieprzPrzygotowanie:
Mięso myjemy osuszamy , kroimy w paski.Wsypujemy
przyprawę do kurczaka oraz
suszone pomidory , mieszamy.Na patelni rozgrzewamy
olej , smażymy kawałki
kurczaka na rumiano.
Cebulę kroimy w piórka ,
czosnek w pół plasterki , dodajemy do
mięsa , mieszamy.
Paprykę kroimy w dużą kostkę ,
chili drobno , dodajemy do dania.Dusimy aż warzywa lekko zmiękną.
Pomidory parzymy , obieramy ze skórki , kroimy w dużą kostkę , dokładamy na patelnię.Dusimy do momentu powstania gęstego sosu.Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.(Gdyby
pomidory puściły zbyt wiele soku a danie było by za rzadkie można dodać łyżkę
mąki ziemniaczanej wymieszanej z
wodą)
Smacznego