Wykonanie
Pepperoni penne , to szybki sos do
makaronu, ze świeżej
słodkiej papryki i
kurczaka . Fajne danie , nie wymagające zbyt wielu przygotowań . Szybkie i smaczne , jak to zwykle u dań
makaronowych . Nietypowego smaku, nadaje mu podsmażona
papryka , zdecydowanie , wyróżnia on , ten sos spośród innych podobnych . Ładna kolorystyka , świetny smak, prostota wykonania i dostępność składników , sprawia ,że jest to jedno z bardziej popularnych dań w naszej kuchni . Polecam , szczególnie zabieganym i zapracowanym 😉
Składniki :2
filety z kurczaka2 słodkie, świeże ,
papryki ( najlepiej spiczaste , są bardziej słodkie )1 łyżka mielonej
słodkiej papryki1 ząbek
czosnkuodrobina
chilli – tyle ile lubicie
sól do smaku50 ml
śmietanki 12 %mąka rozrobiona z
woda do zagęszczenia sosu1 szklanka
wodyFilety drobiowe , kroimy w kostkę , dowolnej wielkości .
Paprykę , pozbawiamy gniazd nasiennych , kroimy w paski . Na rozgrzany
olej ( jak najmniej ) , wrzucamy
paprykę , podsmażamy do momentu jak się zacznie przypiekać . Wsypujemy mieloną
paprykę , mieszamy pozwalając jej zrumienić się przez minutkę . Wkładamy kawałki
kurczaka , dodajemy wyciśnięty praską
czosnek ,
sól , smażymy mieszając , aż
kurczak się zetnie – przestanie wyglądać na surowy . Zalewamy szklanką
wody ,
śmietanką , doprowadzamy do wrzenia . Zagęszczamy
mąką , rozrobioną z
woda , do lubianej konsystencji . Gotowe , teraz już tylko polać ,ugotowany
makaron penne , posypać jakąś
natką do dekoracji i można zajadać 😉 Smacznego !