Wykonanie
Pyszna domowa
wędlina. Nie trzeba się zastanawiać co jemy bo wiadomo :) Jeśli macie
szynkowar jej przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu i raczej nie jest kłopotliwe. Idealna dla osób dbających o linię :) Przepis znalazłam u
Margarytki . Bardzo Wam polecam :)Składniki:1 kg
piersi kurczaka lub podudzi z
kurczaka16g
soli peklowej3,5 łyżeczki
żelatyny100ml
wody1 łyżeczka
papryki słodkiej1 ząbek
czosnkuszczypta
chiliMięso pokroić w kawałki. Wymieszać dokładnie z
przyprawami i
żelatyną (wsypana bezpośrednio). Jeśli lubicie możecie dodać swoje ulubione
zioła i
przyprawy.
Mięso dobrze wymieszane przełożyć do woreczka, a następnie do
szynkowaru. Zamknąc i wstawic do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie
szynkowar umieścić w większym garnku do którego nalewamy
wody ponad poziom
szynki w szynkowarze. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Od tego momentu parzymy w temp. 90 stopni przez 60 minut (temp w środku szunkowaru nie powinna przekraczać 75 stopni). Po tym czasie wyjmujemy
szynkowar z
wody i studzimy a następnie wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie otwieramy, wyjmujemy woreczek z
wędliną i cieszymy się smakiem pysznej drobiowej szyneczki z całym mnóstwem
galaretki. :)Smacznego :)