Wykonanie
Z
kaszy jaglanej można zrobić...wszystko :D Oto pierwszy dowód na tę tezę - nachosy. Większość z nas nie wyobraża sobie sobotniego wieczoru bez przekąski, to jest świetne rozwiązanie. Do tego ulubione dipy i jest pysznie! U mnie był to
sos czosnkowy na bazie
jogurtu i
pomidorowy. Jeśli ktoś powie, że zdrowe jedzenie nie może być smaczne to jest kłamczuchem ;). Innych pomysłów na odchudzanie bez
smakowych ograniczeń szukajcie w tej książce .
Składniki:- 2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej- 1 łyżka lnu mielonego- 5 łyżek
mąki kukurydzianej- 4 łyżki
oleju rzepakowego + kilka kropel do posmarowania papieru- 5 łyżek
wody (opcjonalnie, jeśli
kasza jest ugotowana na sypko)-
sól,
pieprz do smaku,
pieprz ziołowy,
papryka słodka,
papryka ostra,
chili cayenne,
bazylia suszonaDo malaksera z ostrzem wrzuć:
kaszę, len mielony,
mąkę kukurydzianą, 4 łyżki
oleju, ewentualnie
wodę i zmiksuj na gładko. Następnie dodaj kilka szczypt
soli,
pieprzu, po łyżeczce:
pieprzu ziołowego,
bazylii,
papryki słodkiej, ostrej i kilka szczypt
chili cayenne. Ponownie zmiksuj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia,
skrop olejem i wyłóż na to masę. Rozprowadź ją, warstwa ma być cienka i w kształcie prostokąta. Posyp jeszcze
papryką słodką i
pieprzem ziołowym. Włóż do piekarnika, piecz ok. 40 minut. Wyjmij z piekarnika po upieczeniu i ostudź. Następnie pokrój w trójkąty i rozłóż na blaszce, prawdopodobnie potrzebne będą dwie. Spróbuj czy są wystarczająco ostre, jeśli nie możesz jeszcze posypać
papryką słodką i ostrą. Piecz kolejne 10-20 minut, w zależności od tego jak już są upieczone. Pilnuj, żeby się za mocno nie przypiekły. Podawaj z ulubionymi sosami.