Wykonanie
Czernidłak kołpakowaty Coprinus comatus to bardzo pospolity
grzyb wyrastający często w ogrodach, parkach, przy leśnych drogach, na łąkach, polach, pastwiskach, w miejscach ruderalnych - często w gromadach.Czernidłaki kołpakowate są bardzo smaczne i delikatne. Można je gotować, dusić, smażyć - smażone na masełku są pyszne ! - albo np. marynować panierowane tak jak kanie . Znam takich co widząc wysokie czernidłaki kołpakowate myśleli, że napotkali na
młode kanie - na szczęście w tym wypadku pomyłka nie jest groźna.Moje dania z czernidłakami :-
Schab duszony z czernidłakami
Kapelusz tego czernidłaka ma średnicę 3 - 6 cm i wysokość do 12 cm. Na początku jest jajowaty, walcowaty, zamknięty od dołu. W miarę wzrostu
grzyba brzegi odrywają się, wywijają nieco ku górze, czasami pękają promieniście i cały kapelusz zaczyna się rozpuszczać zmieniając w czarną maź. Powierzchnia kapelusza jest biała, z białymi lub później beżowymi, kłaczkowatymi łuskami a na wierzchołku gładka, jasno ochrowa.Od
spodu kapelusza znajdują się gęste blaszki. U
młodych osobników białe, z
wiekiem różowieją a następnie czernieją i rozpływają się tak jak cały owocnik.Trzon wysoki na 10-20 cm, gruby na 1 - 2 cm, walcowaty i rurkowaty. Na powierzchni bardzo delikatnie włóknisty, z pierścieniem pozostałym po oderwaniu się kapelusza - ten pierścień
daje się przesuwać tak jak u czubajki kani.Miąższ czernidłaka kołpakowatego jest biały, bardzo delikatny, kruchy, miękki i soczysty. Ma przyjemny zapach i smak.To
grzyb jadalny, ale tylko
młode owocniki, które mają zupełnie białe blaszki. Po zebraniu należy go od razu oczyścić i przetworzyć bo pozostawiony na kilka godzin, nawet w lodówce, może zacząć się rozkładać i rozpływać. W związku z tym, że szybko się psuje a poza tym jest bardzo delikatny, nie radzę zbierać czernidłaków do wspólnego kosza z innymi
grzybami. Lepiej, znając miejsce występowania, wybrać się konkretnie po te
grzyby i od razu z nimi wrócić żeby się nie uszkodziły.
źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”M. Fluck „Atlas
grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”E. Gerhardt -
Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006P.Skoubla "Wielki atlas
grzybów", Elipsa, Poznań 2007