Wykonanie
Najczęściej
schabowego podajemy w panierce. Ja podałam go z
maślakami uduszonymi na
maśle.
Maślak to smaczny
grzyb jadalny. Nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania. Może być przyrządzony w każdy właściwy dla
grzybów sposób. Skórkę z kapelusza należy usunąć przed spożyciem (jest kwaśna). Można go przyrządzać bez ściągania skórki. lecz jej ściągnięcie ułatwia dobre oczyszczenie kapeluszy.
Składniki: (na dwie porcje)300 g,
grzybów (ja miałam
maślaki, równie dobrze mogą być
pieczarki)ok. 1 łyżka
masłanatka pietruszki2 cienko rozklepane kotlety
schaboweok. 1 łyżeczka
musztardyPrzyprawy:
pieprz ,
sól.Wykonanie:
Grzyby pokroić w grube plastry.Na patelni rozgrzać
masło.Dodać pokrojone
grzyby i posiekaną
natkę pietruszki.Wymieszać.Podsmażyć.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Cienko rozklepane kotlety posmarować
musztardą np: sarepską.Ułożyć grubą warstwą
grzybowy farsz.Złożyć w kopertę.Spiąć wykałaczką lub zawiązać nitką by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.Ułożyć na patelni złożeniem na dół.Podsmażyć z dwóch stron.
Podawać gorące.