ßßß Cookit - przepis na Grzyby w schabowym

Grzyby w schabowym

nazwa

Wykonanie

Najczęściej schabowego podajemy w panierce. Ja podałam go z maślakami uduszonymi na maśle.
Maślak to smaczny grzyb jadalny. Nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania. Może być przyrządzony w każdy właściwy dla grzybów sposób. Skórkę z kapelusza należy usunąć przed spożyciem (jest kwaśna). Można go przyrządzać bez ściągania skórki. lecz jej ściągnięcie ułatwia dobre oczyszczenie kapeluszy.
Składniki: (na dwie porcje)
300 g, grzybów (ja miałam maślaki, równie dobrze mogą być pieczarki)
ok. 1 łyżka masła
natka pietruszki
2 cienko rozklepane kotlety schabowe
ok. 1 łyżeczka musztardy
Przyprawy: pieprz , sól.
Wykonanie:
Grzyby pokroić w grube plastry.
Na patelni rozgrzać masło.
Dodać pokrojone grzyby i posiekaną natkę pietruszki.
Wymieszać.
Podsmażyć.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cienko rozklepane kotlety posmarować musztardą np: sarepską.
Ułożyć grubą warstwą grzybowy farsz.
Złożyć w kopertę.
Spiąć wykałaczką lub zawiązać nitką by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
Ułożyć na patelni złożeniem na dół.
Podsmażyć z dwóch stron.
Podawać gorące.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/grzyby-w-schabowym