ßßß Cookit - przepis na Kalendarz kulinarnych przygotowań do świąt

Kalendarz kulinarnych przygotowań do świąt

nazwa

Wykonanie

Właśnie wypoczywam sobie nad naszym pięknym polskim morzem i przeglądając stos kobiecych czasopism natknęłam się w jednym z nich ( Świat kobiety ) na kalendarz kulinarny przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, którym muszę się z Wami podzielić bo być może komuś z Was się przyda.
A tak na marginesie, najbardziej jestem ciekawa czy stosujecie takowe kalendarze czy robicie wszystko tak jak ja, na kilka dni przed samymi świętami :)
http://www.digsdigs.com/25-christmas-table-decorating-ideas/
5 tygodni przed świętami:
można kupić mięso i inne składniki na świąteczny pasztet, możesz go również już upiec a następnie zamrozić
to już zdecydowanie ten moment aby rozpocząć pracę nad naszym piernikiem staropolskim (przepis za kilka dni na blogu)
możesz już upiec świąteczne piernikii przechowywać je w blaszanym zamkniętym pudełku
4 tygodnie przed świętami:
można przygotować kapustę postną i zamrozić a przed podaniem tylko poddusić
można przygotować farsz do uszek lub pierogów
można już kupić ryby, wyfiletować je i przekładając folia aluminiową zamrozić ( zaoszczędzić czas na stanie w kolejkach przed świętami i będziesz miał bardzo duży wybór ryb)
wywar z ryb i mięs do zup i galaret zamroź w plastikowych pojemnikach
3 tygodnie przed świętami:
przygotuj pierogi z kapustą i uszka
można zapeklować już szynkę
najwyższy czas na przygotowanie zakwasu na barszcz czerwony
2 tygodnie przed świętami:
można kupić już śledzie , sprawić i namoczyć a także przygotować już np śledzie w oleju i przechowywać je w lodówce w słoju - przemacerują się
można juz upiec schab, karczek itp
to dobry czas na upieczenie makowca i zamroź
Tydzień przed świętami:
należy upiec szynkę zapeklowaną 2 tygodnie temu
można już ugotować barszcz
najwyższy czas na keks i piernik staropolski (ciasta przechowujemy w chłodzie)
4, 3, 2 dni przed świętami:
trzeba przygotować galarety
najwyższy czas na śledzie w pomidorach itp
ugotuj zupę grzybową
rozmroź kapustę wigilijną
przygotuj kompot z suszu
kup i upiecz drób
23 grudnia i w dzień Wigilii:
przygotuj kutię, makówki itp
pokrój warzywa na sałatkę (majonez dodaj przed podaniem) w dzień Wigilii usmaż karpia i inne ryby, obłóż je wiórkami masła a przed podaniem tylko podpiecz
ugotuj uszka, pierogi, kluski itp
I co Wy na takie mrożone święta? Ja póki co się na to nie pisze i chyba poza piernikiem staropolskim i pierniczkami nie przygotowuje nic z takim wyprzedzeniem. A jak to wygląda u Was?
http://www.digsdigs.com/25-christmas-table-decorating-ideas/
Źródło:http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2013/11/kalendarz-kulinarnych-przygotowan-do.html