Wykonanie
Właśnie wypoczywam sobie nad naszym pięknym polskim morzem i przeglądając stos kobiecych czasopism natknęłam się w jednym z nich ( Świat kobiety ) na kalendarz kulinarny przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, którym muszę się z
Wami podzielić bo być może komuś z Was się przyda.A tak na marginesie, najbardziej jestem ciekawa czy stosujecie takowe kalendarze czy robicie wszystko tak jak ja, na kilka dni przed samymi świętami :)
http://www.digsdigs.com/25-christmas-table-decorating-ideas/5 tygodni przed świętami:można kupić
mięso i inne składniki na świąteczny pasztet, możesz go również już upiec a następnie zamrozićto już zdecydowanie ten moment aby rozpocząć pracę nad naszym piernikiem staropolskim (przepis za kilka dni na blogu)możesz już upiec świąteczne piernikii przechowywać je w blaszanym zamkniętym pudełku4 tygodnie przed świętami:można przygotować
kapustę postną i zamrozić a przed podaniem tylko poddusićmożna przygotować farsz do uszek lub pierogówmożna już kupić
ryby, wyfiletować je i przekładając folia aluminiową zamrozić ( zaoszczędzić czas na stanie w kolejkach przed świętami i będziesz miał bardzo duży wybór ryb)
wywar z ryb i
mięs do zup i galaret zamroź w plastikowych pojemnikach3 tygodnie przed świętami:przygotuj pierogi z
kapustą i uszkamożna zapeklować już
szynkęnajwyższy czas na przygotowanie zakwasu na barszcz czerwony2 tygodnie przed świętami:można kupić już
śledzie , sprawić i namoczyć a także przygotować już np
śledzie w
oleju i przechowywać je w lodówce w słoju - przemacerują sięmożna juz upiec
schab, karczek itpto dobry czas na upieczenie makowca i zamroźTydzień przed świętami:należy upiec
szynkę zapeklowaną 2 tygodnie temumożna już ugotować barszcznajwyższy czas na keks i piernik staropolski (ciasta przechowujemy w chłodzie)4, 3, 2 dni przed świętami:trzeba przygotować galaretynajwyższy czas na
śledzie w pomidorach itpugotuj zupę
grzybowąrozmroź
kapustę wigilijnąprzygotuj kompot z suszukup i upiecz
drób23 grudnia i w dzień Wigilii:przygotuj kutię, makówki itppokrój warzywa na
sałatkę (
majonez dodaj przed podaniem) w dzień Wigilii usmaż
karpia i inne
ryby, obłóż je wiórkami
masła a przed podaniem tylko podpieczugotuj uszka, pierogi, kluski itpI co Wy na takie mrożone święta? Ja
póki co się na to nie pisze i chyba poza piernikiem staropolskim i pierniczkami nie przygotowuje nic z takim wyprzedzeniem. A jak to wygląda u Was?
http://www.digsdigs.com/25-christmas-table-decorating-ideas/